IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри над 280 пункта след коментарите на Доналд Тръмп относно сделката с Китай

Производителите на чипове се оказват едни от най-слабо представящите се компоненти на S&P 500 през тази сесия

23:05 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха днешната сесия на червена територия, след като американският президент Доналд Тръмп намекна, че може да забави подписването на междинно търговско споразумение с Китай до края на президентските избори в САЩ през 2020 г., съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 281,87 пункта, или 1,01%, от стойността си, понижавайки се до ниво от 27 501,17 пункта. В по-ранните часове на търговията Dow успя да изтрие 402,1 пункта от стойността си, като по този начин индексът отбеляза едно от най-слабите си представяния в рамките на деня през тази година.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 0,69% до 3092,26 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза понижение от 54,09 пункта, или 0,63%, до 8513,89 пункта.

Слабото представяне на Dow се дължеше до голяма степен на поевтиняването на акциите на компании като Apple, Caterpillar и Boeing.

Загуби регистрираха и представителите на сектора на микропроцесорите - Nvidia, Micron и Advanced Micro Devices.

По-рано тази вечер Fox News съобщи, че Белият дом все още планира да наложи митата върху китайския внос на 15 декември, независимо от натиска от страна на Пекин и преговорите за постигане на сделка от първа фаза.

„Харесва ми идеята да изчакам до края на изборите за сделката с Китай, но те искат да я подпишем сега и ще видим дали тази сделка ще се осъществи“, заяви Тръмп пред журналисти.

Запитан дали има краен срок за сделката, той добави: „Нямам срок, няма… По някакъв начин смятам, че е по-добре да изчакате до изборите, ако искате да знаете истината“.

Вашингтон и Пекин периодично си налагат взаимно мита върху стоки на стойност милиарди долари от началото на 2018 г. насам. Тези действия се отразиха негативно върху финансовите пазари и влошават настроенията на бизнеса и потребителите. Следващият кръг от мита е планиран да влезе в сила на 15 декември, ако двете страни не успеят да постигнат сделка до тогава.

По-рано днес стана ясно, че САЩ планират да наложат мита върху вноса на френски продукти на стойност 2.4 млрд. долара заради въведения данък за дигиталните компании в европейската страна. Мерките се отразиха негативно на големи американски компании като Google, Facebook, Apple и Amazon.

“Френският дигитален данък дискриминира американските компании“, се посочва в официална позиция на Търговското представителство на САЩ.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър обясни, че агенцията обмисля дали да започне разследване за сходен дигитален данък в Австрия, Италия и Турция.

Ходът се случва няколко часа, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от Аржентина и Бразилия.

Книжата на Caterpillar и Intel поевтиняха с по 2,5 на сто, докато тези на Apple изтриха 2,4% от стойността си. Подиндексът VanEck Vectors Semiconductor ETF, който следи търговията с книжа на производителите на чипове, се понижи с 2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годиншите и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,717% и 2,168%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, се понижи с 0,13 на сто до 97,73 пункта. Еврото се търгуваше при ръст в стойността си от 0,03% при 1,108 долара за евро.

На фючърсните пазари цената на петролния бенчмарк Брент поевтиня с 5 цента до 60,87 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 14 цента до 56,10 долара за барел.

Цената на златото отчете ръст от 1,1% до 1484,4 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още