Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones прибавя над 400 пункта и се насочва към рекорден финал на сесията*

Положителните новини за ваксина срещу коронавируса дават силен тласък и на останалите основни щатски индекси

Dow Jones прибавя над 400 пункта и се насочва към рекорден финал на сесията*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват възходящо новата седмица, след като компанията Moderna съобщи, че първоначалните данни от клиничните изпитания са показали, че ваксината ѝ срещу коронавирус е ефективна на над 94%, предава CNBC.

Обещаващото съобщение прави базираната в Масачузетс биотехнологична компания вторият производител на лекарства, който обявява потенциално ефективна ваксина. Книжата на Moderna поскъпват с близо 11%.

Сходни резултати от клинични изпитания миналата седмица на Pfizer и BioNTech тласнаха инвеститорите към слабо представящи се компании, зависими от повторното отваряне на икономиката след намирането на ваксина.

Компаниите съобщиха, че техният кандидат е ефективен в 90% от случаите при предотвратяването на COVID-19 сред участниците. 

Още по темата

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 411,63 пункта и достига ниво от 29 891,44 пункта в началото на търговията и е напът да затвори на рекорден връх. Широкият измерител S&P 500 нараства с 1% до равнище от 3620,91 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 0,65% до ниво от 11 905,95 пункта.

Компании, които биха се възползвали от повторно отваряне на икономиката, повишават стойността си. Книжата на United Airlines поскъпват с 4%, а тези на Carnival постигат ръст от 8,4%.

Движенията са резултат от насочването на трейдърите към по-слабо представящи се компании за сметка на книжата със стабилен ръст до момента на фона на положителните новини за ваксината. Те породиха надежди за възстановяване на икономиката и направиха книжата на компании от сектора на пътуванията като United Airlines и Carnival по-привлекателни. Двете компании прибавиха съответно 12,4% и 15,9% към стойността си миналата седмица.

„Съобщението на Pfizer/BioNTech за ефективна ваксина срещу COVID-19 беше толкова значимо, че почти забравихме за президентските избори в САЩ“, казват анализаторите Стивън Блиц и Андреа Чиконе от компанията TS Lombard.

„Ваксината превръща продължителната криза в нещо подобно на природно бедствие (голямо сътресение, бързо възстановяване). Без ефективна ваксина настоящите консенсусни очаквания за връщане към нормалното до края на следващата година щяха да бъдат по-скоро оптимистични. Но с ваксина може наистина да се осъществят“, допълват анализаторите.

За момента обаче броят на коронавирусните случаи продължава да расте и заплашва перспективите за бързо икономическо възстановяване.

Над 11 млн. случая на заразени с COVID-19 са потвърдени в САЩ, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. Данни на COVID Tracking Project показват, че над 68 500 души в САЩ са в болница с коронавирус.

Според Дан Русо, главен пазарен стратег в компанията Chaikin Analytics, пазарите могат да издържат новия ръст на коронавирусните случаи.

„Изглежда, че инвеститорите са по-съсредоточени върху новините за ваксината и са склонни да не обръщат внимание на ръста на случаите в краткосрочен план. Ако той се превърне в причина за безпокойство за инвеститорите, това ще се види на графиките и управлението на иска ще вземе превес“, допълва той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,903% и 1,661%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отписва 0,13% от стойността си и достига ниво от 92,63 пункта. Еврото поскъпва с 0,07% до ниво от 1,184 долара, а паундът поевтинява минимално до 1,319 долара. Спрямо йената щатските пари са надолу с 0,07% до 104,54 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се покачва, възстановявайки част от загубите от предходната сесия, тъй като надеждите, че ОПЕК+ ще запази настоящите ограничения върху добива неутрализират притесненията за по-слабото търсене на гориво заради растящите случаи на COVID-19 и повишаването на добива от Либия.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за януари поскъпват с 1,70 долара до 44,48 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за декември са нагоре с 1,61 долара до 41,74 долара за барел.

Американските фючърси върху златото остават без промяна в цената си на ниво от 1886,81 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Наследникът на Меркел може да се наложи да дава обяснения във Вашингтон