IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прекъсна серията си от спадове

Въпреки това настроението на американските пазари бе преобладаващо минорно

23:26 | 08.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши борсовата сесия в понеделник на зелена територия, слагайки край на серия от понижения. Въпреки това настроението на Wall Street бе преобладаващо минорно заради продължаващите притеснения на инвеститорите за покачването на лихвените проценти, съобщава CNBC.

Dow отчете ръст от близо 40 пункта (0,15%) до 26 486,78 пункта, като сред най-добре представящите се акции бяха тези на Walgreens Boots Alliance.

Широкият измерител S&P 500 отчете минимално понижение от 0,04% до 2884,43 пункта, като за малко не можа да сложи край на тридневната си поредица от спадове. Технологичният показател Nasdaq Composite също завърши сесията на червена територия със спад от 0,67% до 7735,95 пункта.

Акциите на редица технологични компании поевтиняха. Книжата на Amazon загубиха 1,3% от стойността си, тези на Netflix – 0,64%, а на Apple - 0,2%.

Лихвените проценти тръгнаха нагоре след поредица от положителни икономически данни. На този фон доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до над 3,2%, достигайки до най-високото си ниво от 2011 г. насам през изминалата седмица.

 „Увеличението на лихвените проценти беше предизвикано от признаци, че икономиката започва да се загрява“, заяви Брус Бритълс, главен инвестиционен стратег към Baird. „Гледайки напред маржовете на печалбата може да се окажат под стрес заради нарастващите лихвени проценти, увеличаващите се заплати, четиригодишния връх в разходите за енергия и силния долар“, допълни той и препоръча на инвеститорите да се концентрират върху силните сектори като грижа за здравето и индустриалните компании.

Американските държавни ценни книжа не се търгуваха в понеделник, тъй като облигационния пазар остана затворен по случай Деня на Колумб.

В петък американските власти съобщиха, че безработицата в САЩ е достигнала миналия месец ниво, невиждано от близо 50 години насам. Откриването на нови работни места като цяло не можа да отговори на очакванията, но това бе компенсирано от ревизирането в посока нагоре на данните за август и юли.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви миналия вторник, че американската икономика изживява „забележително положителна серия от икономически обстоятелства“ и че е на прага на „исторически рядката“ ера на изключително ниски нива на безработицата и слаба инфлация.

Фед повиши лихвените проценти миналата седмица за трети път през тази година, като силният пазар на труда стои в основата на икономиката и заедно с високите нива на спестявания би могъл да подкрепи потребителските разходи, тъй като стимулите по линия на намаляване на данъците от страна на администрацията на Тръмп за 1,5 трил. долара вече се изчерпват.

Цената на петрола също отчете понижение в понеделник. Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 0,16% до 74,22 долара за барел, а фючърсите върху международния бенчмарк Брент загубиха 0,36% от стойността си до 83,86 долара за барел.

Златото също поевтинява с 1,13% до 1192,00 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още