IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow премина историческата граница от 30 000 пункта

Началото на процеса по прехвърлянето на властта от администрацията на Доналд Тръмп към тази на Джо Байдън вля оптимизъм сред инвеститорите

18:53 | 24.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Малко след старта на редовната сесия на борсата в Ню Йорк бенчмаркът на сините чипове Dow Jones успя да премине историческата граница от 30 000 пункта, след като прибави 1,47% към стойността си, съобщава CNBC.

Оптимистичната вълна сред инвеститорите на Уолстрийт беше предизвикана до голяма степен от старта на прехвърлянето на властта от Доналд Тръмп Джо Байдън и решението на победителя от президентските избори в САЩ да избере за финансов министър бившият гуверньор на Федералния резерв Джанет Йелън.

Докато Dow нараства до рекордно ниво, широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 1,46 на сто до 3629,86 пункта. В същото време Nasdaq Composite напредва със 116,06 пункта, или с 0,98%, до 11 996,69 пункта.

щатски щатски

Книжата на Boeing и Chevron поскъпват съответно с 3,9% и 3,3 на сто, повеждайки компонентите от Dow. От друга страна енергийните компании се представят най-добре в рамките на S&P 500, чиито акции поскъпват средно с 4,2%. Цената на акциите на представителите на финансовия сектор нараства с 2,7 на сто.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп даде зелена светлина на процеса по прехвърляне на властта от неговата администрация към тази на Джо Байдън. Тръмп написа в Twitter, че  администрацията му трябва „да направи каквото е нужно“ за периода на преход, но не призна поражение на президентския вот.

Преходният екип на Джо Байдън вече има достъп до класифицирана информация и има свои кабинети във федералните институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още