Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow приключи най-слабата си сесия от финансовата криза през 2008 г.

Основните индекси на Wall Street се понижиха с по над 7%, докато инвеститорите се насочват към по-сигурни активи заради коронавируса и краха при преговорите на ОПЕК+

Dow приключи най-слабата си сесия от финансовата криза през 2008 г.

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските борсови индекси завършиха първата сесия от седмицата с нови големи понижения, докато инвеститорите се фокусират към по-сигурни активи като златото, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 2013,76 пункта, или 7,79%, от стойността си, смъквайки се до ниво от 23 851,02 пункта. Това е най-слабата сесия на индекса от 2008 г. насам.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 7,60 на сто до 2746,56 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 624,94 пункта, или със 7,29 на сто, до равнище от 7950,68 пункта.

Акциите на Boeing, Apple, Goldman Sachs и Caterpillar поведоха спада при Dow, като всяка от компаниите изтри поне по 100 пункта от индекса.

Сесията започна с масивна разпродажба на акции, която принуди търговията да бъде прекъсната за 15 минути малко след нейния старт.

Големите спадове днес бяха предшествани от турбулентна седмица, в която S&P 500 изтри в четири последователни сесии по 2,5%.

Инвеститорите продължават да търсят по-безопасни активи, докато епидемията от коронавирус заплашва да се превърне в пандемия, както предупредиха от Световната здравна организация (СЗО), и да навреди още повече на глобалната икономика.

Преговорите в рамките на ОПЕК+ в петък завършиха с драматичен провал. Това създаде притеснения за дипломатическия съюз между Саудитска Арабия и Русия, който подкрепяше цените на петрола и промени баланса на силите в Близкия изток.

Още по темата

Към 10 ч сутринта българско време цената на сорт Брент се търгуваше със спад от 25,56% до 33,7 долара за барел, докато фючърсите върху американския WTI поевтиняха с 27,6 на сто до 29,91 долара за барел.

„Суровият петрол се превърна в по-голям проблем за пазарите от коронавируса“, заяви Адам Крисафъли, основател на Vital Knowledge. Според него би било невъзможно S&P 500 да се стабилизира, ако Брент продължи да поевтинява.

Книжата на американските банки, търгувани на Wall Street, се сринаха на фона на понижената доходност на американските държавни облигации, докато спадът при петролните цени може да доведе до сериозни затруднения за петролните компании да обслужват задълженията си.

Акциите на JP Morgan, Citigroup и Bank of America отчетоха спад в стойността си от по над 10%.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини медиите и ценовата война на петролните пазари за сериозни спад на Wall Street в серия от туитове, в които посочва, че ниските цени на горивата са добре дошли за потребителите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации се понижи съответно до 0,547% и 1,017 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс се раздели с 0,95% от стойността си, като се понижи до ниво от 95,04%. От друга страна еврото поскъпна с 1,41% до 1,144 долара за евро.

При търговията с ценни метали цената на златото се покачи с 0,23% до 1676,90 долара за тройунция, след като по-рано през деня тя достигна 1700 долара.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските индекси изоставиха ръстовете в последните минути на сесията