IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният срив сложи котва и на акциите

В същото време доходността по 10-годишните американски ценни книжа спадна за известно време под границата от 0,4%

10:04 | 09.03.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на петрола се срива с над 25%, доходността по 10-годишните американски ценни книжа падна до под 0,4%, акциите се разпродават, а търговията с валути е волатилна, след като страховете от наводняване на петролните пазари обхвана света.

Минути преди 10 ч. българско време цената на международния бенчмарк Брент отписва 25,56%, достигайки 33,7 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол WTI се разделя с 27,6% до 29,91 долара за барел.

Инвеститорите реагираха, след като през уикенда Саудитска Арабия обяви, че намалява цените на петрола си и увеличава производството въпреки рисковете за търсенето покрай коронавирусната епидемия в глобален мащаб. Решението стана факт, след като в края на миналата седмица страните от ОПЕК+ не успяха да се споразумеят за ново понижение на добива. Основният сблъсък бе с Русия, която отказа да се присъедини към решението на картела, което предизвика обтягането на отношенията между Рияд и Москва.

„Днес страховете са за глобална рецесия“, посочва Томас Хайс, председател на хедж фонд компанията Great Hill Capital, пред в. Wall Street Journal. Според него по-ниските цени на петрола означават, че е по-вероятно някои компании да не могат да изплащат дълговете си.

Търговията с фючърси, обвързани с индекса S&P 500, спадна с максимума от 5%, позволен в рамките на една сесия. Това означава, че търговията бе ограничена за първи път от малко след избирането на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г. До късната сутрин в понеделник в Хонконг договорите  S&P 500 e-Mini се търгуваха с 4,9% по-ниско, на ниво от 2819 пункта, което е с 16,8% по-ниско от последните си върхове, достигнати на 19 февруари.

Инвеститорите, които само допреди три седмици залагаха на продължителността на ралито на американските пазари, сега изтеглят залозите си с невиждана бързина, посочва Bloomberg. Американските ценни книжа се намират в сериозна опасност да претърпят най-бързото гмуркане на меча територия в историята си, освен ако темпът на разпродажби не се забави.

Ако ралито, което започна преди 11 години най-накрая свърши, емблематична за последната глава от историята му ще бъде истерията, която обхвана пазара без предупреждение. Дори и сривът от 1987 г., когато Dow Jones Industrial Average изтри 22,6% за ден, стана факт месеци, след като бенчмаркът достигна до върха си.

Фючърсите върху S&P 500 записаха един от най-големите си спазми досега в неделя вечерта, продължавайки спада, който може да остави индекса само на 4 процентни пункта от 20-процентния спад, отбелязващ навлизането на меча територия.

„Преминахме от състояние на еуфория в състояние на песимизъм“, посочва Кевин Карон, портфолио мениджър за Washington Crossing.

В същото време американските ценни книжа, които така или иначе достигнаха рекордни ръстове в стойността си в последно време, продължават да поскъпват. Доходността върху 10-годишните американски облигации достигна ново рекордно дъно, падайки до 0,34%. Към 10 ч. доходността е 0,409%, а тази по 30-годишните облигации се понижи до под един процент, достигайки 0,827%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
трябва да качиш 'обиграната копейка' нагоре в класирането! тия дни си го заслужи ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Чиба бре...! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Пенсийка, леко, да не притупка сърцето :) Аз ще бъда внимателен с тебе, че ако един от клоуните ни напусне преждевременно, не е добре.Ако не се пенявиш много, ще ти дам някоя друга опаковка гинко билоба, носят разни мостри представителите на фарма компаниите. Имам и колега, дето ще ти даде нещо и за простатата, че твойта е като на Ленин вече, сигурно.Клетва съм давал, все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 4 години
еййй и ти стана модерен ...религиозен-комунист :) но извън шегата, явно още не си прочел урок номер 2, ще почакам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха... Искаш пак да си поговорим за светена вода ли? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 4 години
ти по добре *** да четеш учебника по физика, не си губи времето тук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 4 години
не, моля не преиначавай думите ми.... нито съм мандраджия, нито коняр...зада искам такива неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
За това истинската ми радост ще дойде като се закрие борсата завинаги ! :).... и когато вземат всичко от богатите, за да го дадат на бедните, нали? Знаех си аз, че имаш други, предпазливо да кажеме - леви представи за социално-икономическия строй, ама оти толкова годин руча жабетата тука... ? Или викаш, за пълното осъзнаване требва време - обратно пропорционално на образованието и културата... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Ти си гледай кофичките и лопатките на плажа - морето е за мъже - с ***, без ***, кой както предпочита - важното е да се кефи на стихията, а не да се крие под чадъра и да клюкари с комшийките по чадър... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
"евентуалното" :):) ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още