Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Goldman Sachs ще насърчава клиентите си да намаляват въглеродни емисии

Еколози критикуват, че плановете не са достатъчно амбициозни

Goldman Sachs ще насърчава клиентите си да намаляват въглеродни емисии

Снимка: Bloomberg LP

Goldman Sachs Group ще насърчава своите клиенти да намаляват въглеродните емисии до 2030 година, за да бъдат ограничени климатичните промени, пише Ройтерс. Фокусът ще бъде към сектори като природен газ, петрол, енергетика и производство на автомобили - едни от най-големите емитенти на парникови газове.

Целта на инвестиционната банка е да намали емисиите с между 17-22% за сектора петрол и газ спрямо нивата през 2019 година. За енергетиката плановете са за намаление в рамките на 48-65%, а за производителите на автомобили 49-54%.

Един от начините за реализацията на плановете е използването на въглеродни кредити, но трябва да бъде доказано, че те са достатъчно качествени за постигането на тези цели.

Още по темата

Подобни цели вече представиха и JP Morgan Chase и Morgan Stanley. Те подсказват, че банките ще оказват натиск върху своите клиенти от индустрията да намаляват емисиите. Тази политика е факт на фона на все повечето ангажименти за блокиране на финансирането на индустриите, обвързани с изкопаемите горива.

Но за еколозите заявените намерения от Goldman Sachs Group не са достатъчни. "За да бъдат постигнати целите за нулеви въглеродни емисии Goldman Sachs и останалите банки трябва да спрат подкрепата си за изкопаемите горива незабавно. Всичко друго е опит за ПР", казва Бен Къшинг от Sierra Club Fossil-Free.

Инвестиционните банки обаче имат друго виждане - според тях индустриите имат нужда от подкрепа, за да постигнат въглеродна неутралност. Изчисления на банковия сектор сочат, че индустрията трябва да инвестира 56 трилиона долара, за да бъде постигната целта за въглеродна неутралност.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Законите на САЩ за оръжията са изградени върху фантазии и страх