IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan предлага 3 млрд. долара за прекратяване на ипотечните спорове

Сделката би била най-мащабното извънсъдебно споразумение в историята на САЩ, касаещо една компания

11:53 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
JPMorgan предлага 3 млрд. долара за прекратяване на ипотечните спорове

Най-голямата американска банка по размер на управляваните активи – JPMorgan Chase & Со, е предложила на властите в САЩ да заплати около 3 млрд. долара за извънсъдебно уреждане на няколко разследвания на федерално и държавно ниво, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на близки до ситуацията източници. Предложението е във връзка с нередности при издаването и разпространението на ипотечни ценни книжа.

За момента американското министерство на правосъдието отказва да направи подобна сделка, тъй като предложените средства са твърде малко за сериозността на нарушението. Въпросните 3 млрд. долара са по-малко от половината от нетната печалба на JPMorgan за второто тримесечие на тази година, която възлиза на 6,5 млрд. долара.

Постигането на съгласие с властите що се касае до жилищните ипотеки и свързаните с тях ценни книжа е едно от най-големите правни предизвикателства, пред които JPMorgan се е изправяла. Освен това в момента щатските регулаторни органи провеждат още най-малко седем мащабни разследвания на банката, в това число за търговията с енергия и за практиката за наемане на непълнолетни служители в Китай.

Според източници, запознати със стратегията на JPMorgan, извънсъдебното предложение на банката показва, че борда на директорите и висшето ръководство са оценили значителната сериозност на ситуацията. В случай на споразумение с Министерството на правосъдието сделката ще бъде най-мащабното извънсъдебно уреждане на взаимоотношения в историята на САЩ, включващо една единствена компания.

От 2008 г. до началото на септември съдебните и юридически разходи на JPMorgan достигнаха 18 млрд. долара, което е рекорд за банковия сектор в САЩ.

По-рано през септември регулаторните органи в САЩ и Великобритания глобиха JPMorgan Chase & Со с 920 млн. долара в т. нар. случай "Лондонския кит". Прякорът бе даден на един от брокерите на банката – французинът Бруно Иксил, заради огромните му рискови експозиции на пазара на деривати, причинили финансови щети на банката на стойност 6 млрд. долара.

JPMorgan Chase е основана през 1799 г. и е един от световните лидери в областта на инвестиционното банкиране и управлението на активи. Към момента активите на банката се оценяват на 2 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още