IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan обмисля изтегляне от бизнеса с физически суровини

Съобщението се появява на фона на проверките на няколко регулаторни органа в САЩ за ролята на търгуваните на борсите банки в търговията със суровини

15:21 | 27.07.13 г. 1
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската банка JPMorgan обяви, че търси стратегически алтернативи на бизнеса си с физически суровини, включително от всякакви вложения в суровинни активи и от търговските си операции със суровини, докато регулаторните органи в страната разширяват наблюдението си върху ролята на търгуваните на борсата кредитни институции в сектора, съобщи CNBC.

Банката ще проучи пълният диапазон от възможности, които биха могли да включват продажба, прехвърляне на бизнеса в отделни компании или стратегическо партньорство. Тя обаче потвърди, че остава ангажирана с традиционната си банкова дейност на пазара на суровини. Решението на JPMorgan за преразгледа възможностите си в бизнеса идва след вътрешна проверка, се изтъква в съобщението на банката.

Изявлението бе направено, след като през миналата седмица Федералният резерв на САЩ оповести, че прави преглед на решението си от 2003 г., което позволява на банки под неговия надзор да търгуват на пазарите на физически суровини, а американското министерство на правосъдието и комисията за фючърсни сделки със суровини започнаха разследване на ролята на търгуваните на борсата компании в съхранението на металите.

Съобщението на JPMorgan се появи няколко дни, след като американският вестник New York Times съобщи, че дейностите по съхраняване на суровини на Goldman Sachs и други финансови институции са повишили цените например на алуминия и в крайна сметка са стрували на потребителите милиарди долари.

 От 2010 г. съхраняването на суровини се доминира от банките и от търговци на суровини в световен мащаб като Glencore и Trafigura.

Внезапният ход бележи рязка смяна на посоката за финансовата компания, която действа агресивно в сектора от 2008 г., когато за пръв път придоби съоръжения за физическа търговия със суровини и познания чрез придобиването на Bear Stearns в разгара на финансовата криза. То бе последвано от придобиването на RBS Sempra Commodities през 2010 г., което позволи на банката да отправи предизвикателство към Goldman Sachs и Morgan Stanley за титлата на най-голям търговец със суровини на Уолстрийт.

От JPMorgan изпитват и допълнителен натиск от скандала за манипулации на пазара на електроенергия в Калифорния и американския Среден Запад, като част от съобщенията в медиите предполагат, че на банката скоро ще се наложи да плати рекордните 410 млн. долара на Федералната комисия за енергийно регулиране, за да избегне съдебно преследване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Банките трябва просто да приемат депозити и дават кредити и нищо повечеДо това трябва да бъде ограничена функцията имВ момента цените на всички суровини са с 10% по-скъпи само заради тези гнусни вампири свучещи кръвтта ниИнвестиционните банки ни докараха кризата, защото това да рушат с цел да се облагодетелстват е част от бизнеса имБраво на Обама. Явно назначава правилните хора, които започват да вършат работа въпреки наличието на твари като рапубликанците-ДЕСНИТЕ/емисарите на мултимилиардерите престъпници/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още