IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиниха JPMorgan в манипулиране на цените на електроенергията в САЩ

В извънсъдебно споразумение банката ще плати глоба от 400 млн. долара на националния регулатор, твърди източник на Bloomberg

11:45 | 30.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Обвиниха JPMorgan в манипулиране на цените на електроенергията в САЩ

Най-голямата банка в САЩ JPMorgan Chase & Co. е манипулирала пазарите на електроенергия в Калифорния и американския Среден Запад, твърдят от Федерална комисия за енергийно регулиране към министерството на енергетиката на страната в документи, уреждащи извънсъдебно споразумение, което ще бъде обявено по-късно днес, съобщи Bloomberg.

Търговско подразделение на JPMorgan е манипулирало пазара на електроенергия на едро от септември 2010 г. до юни 2011 г., което е довело до плащането в повече на „десетки милиони долари при нива доста над пазарните цени“ само в Калифорния, посочват от комисията.

Извънсъдебното споразумение ще включва глоба от 400 млн. долара за банката, твърди източник на американската агенция, запознат с подробности по случая и пожелал да остане анонимен. Говорителят на JPMorgan Брайън Марчиони е отказал да коментира действията на регулаторния орган пред Bloomberg.

“JPMorgan пребърка джобовете на калифорнийските домакинства и компании, а манипулациите им повишиха сметките за електричество, плащани от хората“, заяви Тайсън Слокъм, директор на енергийните програми в базираната във Вашингтон неправителствена организация за защитa на потребителите Public Citizen.

На 26 юли от банката обявиха, че обмислят продажбата или отделянето в самостоятелна компания на бизнеса си с физически суровини, включително търговията с електроенергия. Това стана само 3 дни след провеждането на изслушване в Конгреса на САЩ за евентуални манипулации от нейна страна чрез собствеността ѝ върху физически суровини.

Операциите на пазара на суровини, включително на зърнени храни, електроенергия и деривативни инструменти, свързани с тях, се извършва от подразделението J.P. Morgan Ventures Energy Corp. През ноември Федералната комисия за енергийно регулиране отне лиценза за търговия с електроенергия на подразделението за 6 месеца, обвинявайки го в предаване на заблуждаваща информация на регулаторните органи. Това бе първа подобна санкция за участник на пазара в историята на САЩ и тя влезе в действие едва през април.

Следователите са се насочили по-конкретно върху компенсациите при предварителни плащания, които операторите на електропреносната мрежа плащат на електростанциите, ако продажбата на ток не осигурява на последните достатъчно средства, за да покриват разходите по дейността си.

Вчера служители на комисията заявиха, че подразделението на JPMorgan за търговия с електроенергия е било замесено в 5 стратегии за манипулиране на пазара в Калифорния и в 3 – на този в Средния Запад.

Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
meto76
преди 10 години
Там все пак има пазар с множество доставчици и потребители, докато тук една комисия - ДКЕВР, определя цените, чрез Оракул.Днес 5% на долу утре 10% на горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
После бил свободен пазара. Я вижте, че банките правят каквото си искат, поради огромните суми, с които могат да си позволят да влизат/излизат от позиции :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още