IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиниха JPMorgan в манипулиране на цените на електроенергията в САЩ

В извънсъдебно споразумение банката ще плати глоба от 400 млн. долара на националния регулатор, твърди източник на Bloomberg

11:45 | 30.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Обвиниха JPMorgan в манипулиране на цените на електроенергията в САЩ

В една от схемите трейдъри на JPMorgan са предлагали ниски оферти в края на деня, за да привлекат големи поръчки от купувачите за осигуряване на електроенергия за следващия ден, уточниха от регулаторния орган. През първите два часа на следващия ден от банката искат по-високи цени, за да осигурят електроенергия – ход, който е карал оператора на електропреносната мрежа да ѝ плаща милиони долари за период, в който търсенето по принцип е слабо.

При друга стратегия трейдърите са предлагали ниски цени за осигуряване на електроенергия за следващия ден, за да привлекат поръчки от операторите на електропреносната мрежа, а след това са манипулирали системата за наддаване, за да изтръгнат по-високи плащания „доста над пазарните цени“, подчертават от комисията, без да влизат в подробности как се е случвало това.

„Тези схеми са много сложни и изглежда, че банките и манипулаторите винаги са с 10 хода пред регулаторите“, твърди Слокъм. „Трябва да се направи проверка дали тези пазари работят така, както се представя“, предлага той.

Председателят на Федералната комисия за енергийно регулиране Джон Уелингхоф затегна надзора върху компаниите, след като контролните ѝ функции бяха разширени след краха на Enron Corp. през 2001 г. От 2011 г. досега регулаторът е обявил за най-малко 13 разследвания за манипулиране на пазара.

На 16 юли комисията нареди на британската банка Barclays Plc и на четирима нейни бивши трейдъри да платят общо 487,9 млн. долара глоба и им наложи наказания за схема за манипулиране на енергийния пазар в западната част на САЩ през периода 2006-2008 г. От банката обявиха, че ще обжалват наказанието.

На 22 януари тази година Deutsche Bank AG се съгласи да плати 1,6 млн. долара, за да избегне съдебно преследване заради твърдения, че подразделението ѝ за търговия с енергоносители е манипулирало пазари през 2010 г.

През 2011 г. регулаторът наложи глоба от 30 млн. долара на бившия трейдър на Amaranth Advisors LLC Брайън Хънтър, постановявайки, че през 2006 г. той е манипулирал цените по договори на New York Mercantile Exchange, като е повишавал стойността на финансови деривативни инструменти. През март тази година обаче американски апелативен съд постанови, че комисията няма правата да наложи подобна глоба.

През март 2012 г. регулаторният орган сключи извънсъдебно споразумение за рекордните по онова време 245 млн. долара с Constellation Energy Group Inc. след обвинения за нарушения в търговията с енергоносители.

Според Сюзън Корт, бивш директор на службата за прилагане на наказанията на комисията, случаят с JPMorgan се различава от тези на Barclays и Deutsche Bank по това, че американската банка е действала със стратегии с наддаване на пазара на електроенергия, докато те са използвали трейдъри, които са манипулирали пазара на електроенергия, за да подобрят позициите си на финансовите пазари.

„Персоналът на Федералната комисия за енергийно регулиране става все по-вещ в разбирането си за тези пазари“, твърди Корт, която в момента е директор в SJC Energy Consultants LLC в Арлингтън, щата Вирджиния. Пазарите на свой ред обаче стават все по-сложни, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
meto76
преди 10 години
Там все пак има пазар с множество доставчици и потребители, докато тук една комисия - ДКЕВР, определя цените, чрез Оракул.Днес 5% на долу утре 10% на горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
После бил свободен пазара. Я вижте, че банките правят каквото си искат, поради огромните суми, с които могат да си позволят да влизат/излизат от позиции :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още