IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед следи изкъсо влиянието на банките върху търговията със суровини

От централната банка на САЩ са обсъждали с банкови мениджъри възможността да им бъде забранено да търгуват с физически суровини

18:24 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Фед следи изкъсо влиянието на банките върху търговията със суровини

Развитието на банките от Уолстрийт като търговци на петрол, природен газ, въглища и индустриални метали е под заплаха, тъй като Федералният резерв на САЩ е започнал да преразглежда поредица от разрешителни за търговия с физически суровини, издадени през последното десетилетие, съобщава британският вестник Financial Times.

През последните седмици високопоставени представители на Фед са обсъждали с мениджърите на банки въпроса дали да забранят на кредитните институции да притежават активи във физически суровини, съобщават източници на британското издание, запознати с нещата.

Мерките могат да окажат натиск върху доходоносна ниша за банки като Barclays, Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Morgan Stanley. Преди 3 години JPMorgan например похарчи 1,6 млрд. долара, за да придобие подразделения за петрол, метали и въглища по целия свят на RBS Sempra Commodities.

Законодателството в САЩ разрешава на банките да търгуват с деривативни инструменти върху суровини като например фючърсните договори. През 2003 г. Фед разшири тези права, давайки разрешение на Citigroup за притежаване на физически петрол, газ и зърнени храни като заместители на деривативни инструменти. До 2008 г. подобни разрешителни са били издадени на още няколко банки и именно те са подложени на преразглеждане в момента.

„Федералният резерв редовно следи действията със суровини на наблюдаваните фирми и преглежда решението си от 2003 г., че някои дейности по отношение на суровините допълват финансовите действия и поради това са допустими за компаниите, които притежават банки“, заявиха от централната банка на САЩ.

В пореден признак за нарастващо внимание към проблема се очаква подкомисия в Сената, горната камара на американския Конгрес, да проведе изслушване за участието на банките в електростанции, петролни рафинерии и хранилища.

Председателят на подкомисията Шеръд Браун заяви, че регулаторните органи трябва да поставят под продължително и внимателно наблюдение практиката на банките да притежават физически суровини. „Когато банките от Уолстрийт контролират доставките както на суровините, така и на финансовите продукти, са налице възможности за неконкурентно поведение и манипулации“, убеден е Браун.

Банкери твърдят, че търговията с физически суровини им помага да подобрят обслужването на клиентите чрез договаряне на цените на пазари със слаба търговия.

От компанията Northern Tier Energy, специализирана в преработката на петрол, посочват, че сключването на сделка за покупка на суров петрол от JPMorgan „значително намалява размера на инвестицията, която би ни се наложило да направим, за да поддържаме запаси от петрол“.

Въпреки оплакванията, че цените на индустриалните метали са били изкривени от подразделенията за търговия на едро на банките, във Фед притесненията за този тип суровини са по-слаби, твърдят от Financial Times.

Макар че пълната забрана за търговия със суровини се запазва като вариант покрай прегледа на Фед, възможно е за отделните суровини да бъдат въведени различни ограничения, сочат източници, запознати с обсъжданията. Една от възможностите са по-високи и диференцирани такси върху капитала.

По традиция Goldman и Morgan Stanley са третирани различно от конкурентите им. На посочените две банки е разрешено да притежават и търгуват с активи като електростанции и хранилища за петрол – привилегия, останала от времето преди да бъдат поставени под надзора на Фед като холдингови компании по време на финансовата криза през 2008 г.

Останалите банки трябва да наемат подобни съоръжения или да ги притежават само чрез свои подразделения и са длъжни да ги продадат до 10 години от момента на придобиване.

От Morgan Stanley предупредиха, че Фед може да изиска от нея да се освободи от тези активи, тъй като и тя е сред финансовите холдингови компании под надзора на централната банка на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още