IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще са основните геополитически конфликти през 2022 година?

Битката между САЩ и Китай за световно лидерство е нова тенденция в международните отношения, заяви Любомир Кючуков

09:29 | 12.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма основание да се смята, че през 2022 година някои от горещите геополитически точки постепенно ще изстинат. Не очаквам някои от конфликтите да се замразят, още по-малко да намерят дългосрочно решение. Това каза дипломатът Любомир Кючуков от Института по икономика и международни отношения, бивш външен зам.-министър пред Bloomberg TV Bulgaria.

Като нова, устойчива тенденция в международните отношения гостът определи „конфронтацията между САЩ и Китай за световно лидерство“. „Тази борба може да протича под формата на съревнование или в посока конфронтация. Засега се води под формата на конфронтация. Това дава тежест на една нова тенденция в международните отношения - тенденция за нова двуполюсност в света“, каза дипломатът в в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

„След като се разпадна двуполюсният свят, минахме към илюзия за еднополюсност, след това видяхме тенденцията към един значително по-многополюсен свят, а сега това противоборство ни връща отново в посока двуполюсност, когато от всички страни се изисква да се определят в едната или в другия полюс“.

Това, което Китай предлага, е "незападен (не антизападен) модел за света", уточни гостът. „Засега Китай успява да разшири своето влияние, експлоатирайки своята икономическа и финансова мощ - първо в Африка, където Китай доминира безспорно, и в Латинска Америка".

"Неслучайно се опитва да наложи в страните в Югоизточна Азия формулата „Един пояс - един път“. Това е опит да се намери стратегически път и към Европа. Става дума за износ на влияние“.

Добре е, че Байдън и Путин разговарят. Така коментира гостът видео-конферентния разговор между двамата лидери. „Но проблемът е, че резултатът, към който се стремят, е да постигнат задържане на ситуацията под контрол, а не намаляване на напрежението“.

„Не смятам, че в момента Русия има реални намерения или интерес да нахлуе в Украйна, но самата политика на взаимно сдържане чрез трупане на войски, чрез маневри близо до линията на съприкосновение, създава много по-сериозен риск от сблъсък, било провокиран или просто при инцидент. Докато не се намерят стъпки за намаляване на тази военна ескалация, този риск ще продължи да съществува“.

Повече вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още