IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Количествените улеснения ще стимулират икономиката на САЩ дори и след края си

Рекордният счетоводен баланс на Фед в размер на 4,48 трлн. долара ще ограничава повишаването на разходите за финансиране и ще поддържа инфлацията

11:05 | 28.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Количествените улеснения ще стимулират икономиката на САЩ дори и след края си

Количествените улеснения на Федералния резерв на САЩ (Фед) могат да се окажат подаръкът, който ще продължава да поддържа американската икономика, пише Bloomberg.

Фед възнамерява да сложи край на третия кръг покупки на облигации следващата седмица. Централната банка обаче планира да се придържа към рекордния си счетоводен баланс. От ноември до 2008 г., когато бе стартиран първият кръг покупки на ценни книжа, до днес той нарасна до 4,48 трлн. долара.

По този начин ще бъде ограничено повишаването на разходите за финансиране, а Фед ще може по-лесно да доближи инфлацията до своята цел. Така централната банка ще предостави подкрепа за 5-годишната експанзия на американската икономика, която е изправена пред насрещни ветрове от чужбина – войната в Близкия изток, забавящият се растеж в Европа и Китай.

Държейки облигации в своя баланс, Фед ограничава предлагането на ценни книжа на пазарите. По този начин цените остават високи, а доходността – ниска, в сравнение с това, ако централната банка не притежаваше такива количества. Това също се явява стимул за икономиката, като все едно Фед да понижи основния си лихвен процент. Така смята старши икономистът в Barclays и бивш анализатор към Борда на Фед Майкъл Гапен.

Централните банкери заявиха миналия месец, че покупките на активи вероятно ще приключат след следващото им заседание на 28-29 октомври.

По думите на председателя на Фед Джанет Йелън решението за това кога ще бъде спрян процесът по реинвестиране на падежиращи облигации ще зависи от финансовите условия и перспективите пред икономиката. Смаляването на размера на счетоводния баланс до нормалните исторически ниски нива „може да се случи до края на десетилетието“, заяви наскоро тя.

В свое становище след края на предишната си среща Федералната комисия по отворения пазар поясни, че очаква да приключи с реинвестирането щом започне с покачването на лихвените проценти. Ход, за който пазарите предполагат, че централните банкери ще предприемат догодина.

Количествените улеснения снабдиха пазара на американски облигации с постоянен купувач в лицето на Фед. По този начин доходностите по държавните ценни книжа (ДЦК) на САЩ остават ниски. Сега централната банка е най-големият притежател на щатски ДЦК.

Счетоводният баланс на Фед е пълен с облигации, които изкупи по време на трите кръга количествени улеснения. Първите два бяха за 2,3 трлн. долара до юни 2011 г. Третият кръг, обявен през септември 2012 г., се различава от предходните, тъй като няма лимит за количествата на покупките и краен срок за прекратяването на програмата. Федералната комисия за отворения пазар бе обяснила, че ще изкупува активи за по 85 млрд. долара на месец, докато пазарът на труда не се подобри трайно.

Централните банкери започнаха да намаляват обема на покупките през декември 2013 г., когато изкупуваха с по 10 млрд. долара по-малко книжа. След това размерът бе понижаван шест поредни пъти на всяка една от срещите на Комисията.

„Фактът, че имахме много голяма по мащаб програма за количествени улеснения изигра много важна роля“, коментира ръководителят на Фед в Бостън Ерик Розенгрен. „Тя бе важен компонент за връщането на доверието в икономиката, за това, че бяхме сериозни в намерението си да върнем икономиката в състояние на пълна заетост и да повишим инфлацията до 2%“.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria Оn Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
mvr0306
преди 9 години
Танту за кукуригу - едните издават ДЦК, другите долари - и така чакаме реалната икономика да се опррави.... Ако написаното е вярно - тогава излиза че вече Япония и Китай не са най-големите държатели на щатски дълг, което си е сериозна геополитическа промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 9 години
Края си.... либерлизма е на края си.... изкупил медиите по света, печатниците на "пари" по света....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Абе, няма ли поне един редактор с български език като възможност за четене, разбиране и редактиране в този нещастен сайт? "Количествените улеснения ще стимулират икономиката на САЩ дори и след края им " НЯМА "ИМ" БЕ, МИЛИ МОИ! ИМА "СИ". Защото, УЛЕСНЕНИЯТА СА ТЕЗИ, КОИТО /ЩЕ/ ПРОДЪЛЖАТ СВОЕТО ДЕЙСТВИЕ. В СЛУЧАЯ, СЕ ИЗПОЛЗВА ВЪЗВРАТНО МЕСТОИМЕНИЕ, ЗАЩОТО УЛЕСНЕНИЯТА СА ПОДЛОГ.ЕГАТИ НЕГРАМОТНИЦИТЕ ! ! ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още