IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потър: Фед ще продължи да се учи, докато прекратява монетарните стимули

Финансовата институция ще разчита на допълнителни инструменти, за да подготви излизането си от средата на близо нулевите лихви

12:17 | 25.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потър: Фед ще продължи да се учи, докато прекратява монетарните стимули

Изходът на Федералния резерв на САЩ (Фед) от най-голямата програма за монетарни стимули в историята на централната банка ще бъде период на едно продължително обучение. На това мнение е вицепрезидентът на поделението на Фед в Ню Йорк Саймън Потър, цитиран от Bloomberg.

„Рамките за въвеждането на паричната политика и средата, в която оперираме, се промениха сериозно в годините след кризата, като те продължават да се развиват“, заявява централният банкер пред Японския център за икономически изследвания в Токио.

„Оперативните инструменти, които Фед разви, ще ни позволят да затегнем курса на паричната политика, когато Федералната комисия за отворения пазар прецени, че е дошъл подходящият момент. Не се съмнявам, че ще продължим да научаваме още за това как тези инструменти ще си влияят взаимно, след като нормализираме курса на политиката и я направим приспособителна след време“, казва Потър.

Миналата седмица Фед подготви пътя за поддържането на мултимилиардния си облигационен портфейл с години. Централните банкери направиха нови коментари за това как ще затегнат паричната политика за пръв път от 2006 г. насам. Взетите решения се обединиха около тезата, че финансовата институция трябва да разчита на допълнителни инструменти, за да подготви излизането си от средата на близо нулевите лихви, защото ползите от лихвените проценти по федералните фондове на Фед за подобряване на кредитните условия намаляват заради огромните свръхрезерви на банките, които се създадоха във финансовата система чрез облигационните покупки.

Основният лост, който Фед ще използва, за да затегне курса си, е лихвата, която начислява върху свръхрезервите на банките. Този ход ще бъде подкрепен и от овърнайт споразумения за обратни изкупувания (overnight reverse repurchase agreements, или ON RRP), които формират долната граница на лихвените проценти. При обратна репо сделка Фед заема средства от пазарните участници за една нощ при определена лихва, като плаща на другите участници в сделките, които често са фондове на паричния пазар, на следващия ден.

Миналата седмица членовете на Федералната комисия за отворения пазар сложиха ограничения върху размера на овърнайт споразуменията за обратни изкупувания, считано от 22 септември. Новият 300-милиарден лимит върху това, което Фед ще предлага за заемане чрез обратни репа, ако бъде превишен, ще принуждава пазарните участници да заемат средства за една нощ при лихви по-ниски от тези, които Фед предлага.

„Федералният резерв ще анализира тясно резултатите от изпълнението на ON RRP по силата на новите тестови параметри с цел да установи как ще бъде структуриран инструментът по време на първоначалния кръг на процеса по нормализиране“, коментира Портър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Vladi666
преди 9 години
"Фед ще продължи да се учи"...хахахаххахахахахахахахаххах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още