Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Кругман: Икономиката на САЩ върви към рецесия, но липсва подобаващ отговор

Има натрупване на по-малки проблеми, но липсва добра политика за решаването им, смята нобеловият лауреат

Кругман: Икономиката на САЩ върви към рецесия, но липсва подобаващ отговор

Пол Кругман. Снимка: Архив Ройтерс

Носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман смята, че американската икономика се насочва към рецесия и то във времена, когато Федералният резерв не разполага с достатъчна огнева мощ, за да отговори подобаващо на евентуално отслабване.

„Изглежда има натрупване на по-малки проблеми и на заден фон нямаме добра политика в отговор“, заяви той в интервю за Bloomberg в Дубай.

Още по темата

Затрудненията на икономиката накараха Федералния резерв да сложи пауза на цикъла на лихвени увеличения, който според Кругман не се е обосновавал на данни още от самото си начало. „Продължението на увеличаването на лихвите наистина изглеждаше като лоша идея“, посочи той.

Икономистът не е единственият, който прогнозира по-мрачна картина за най-голямата икономика в света. В проучване на университета „Дюк“ от декември се посочва, че може да се очаква рецесия в страната в рамките на идните две години.

„Аз не бих бил толкова категоричен, но изглежда много вероятно“, посочи Кругман.

И макар той да не очаква криза с магнитуда на тази от 2008 г., според него политиците във Вашингтон все пак ще имат трудности с това да се справят с някои по-големи сътресения.

Икономистът, който е и един от отявлените критици на американския президент Доналд Тръмп, заяви, че не вижда американското ръководство да действа „чевръсто“ срещу възможните рискове.

„Със сигурност сме в по-лоша форма“, заяви Кругман, давайки за пример по-ниския публичен дълг през 2008 г. и „широкото пространство“ за действие за намаляване на лихвените проценти тогава.

„А и навлязохме в последната криза с доста впечатляващи водачи“, допълни той, като уточни, че „настоящият финансов министър не е Ханк Полсън“, имайки предвид предшественика на Манучин по време на управлението на Джордж Буш-младши.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones прибави над 100 пункта благодарение на силните отчети и IPO-та