IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кругман: Икономиката на САЩ върви към рецесия, но липсва подобаващ отговор

Има натрупване на по-малки проблеми, но липсва добра политика за решаването им, смята нобеловият лауреат

15:59 | 11.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пол Кругман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пол Кругман. Снимка: Архив Ройтерс

Носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман смята, че американската икономика се насочва към рецесия и то във времена, когато Федералният резерв не разполага с достатъчна огнева мощ, за да отговори подобаващо на евентуално отслабване.

„Изглежда има натрупване на по-малки проблеми и на заден фон нямаме добра политика в отговор“, заяви той в интервю за Bloomberg в Дубай.

Затрудненията на икономиката накараха Федералния резерв да сложи пауза на цикъла на лихвени увеличения, който според Кругман не се е обосновавал на данни още от самото си начало. „Продължението на увеличаването на лихвите наистина изглеждаше като лоша идея“, посочи той.

Икономистът не е единственият, който прогнозира по-мрачна картина за най-голямата икономика в света. В проучване на университета „Дюк“ от декември се посочва, че може да се очаква рецесия в страната в рамките на идните две години.

„Аз не бих бил толкова категоричен, но изглежда много вероятно“, посочи Кругман.

И макар той да не очаква криза с магнитуда на тази от 2008 г., според него политиците във Вашингтон все пак ще имат трудности с това да се справят с някои по-големи сътресения.

Икономистът, който е и един от отявлените критици на американския президент Доналд Тръмп, заяви, че не вижда американското ръководство да действа „чевръсто“ срещу възможните рискове.

„Със сигурност сме в по-лоша форма“, заяви Кругман, давайки за пример по-ниския публичен дълг през 2008 г. и „широкото пространство“ за действие за намаляване на лихвените проценти тогава.

„А и навлязохме в последната криза с доста впечатляващи водачи“, допълни той, като уточни, че „настоящият финансов министър не е Ханк Полсън“, имайки предвид предшественика на Манучин по време на управлението на Джордж Буш-младши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още