IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Китай пое ангажименти за 1,2 трлн. долара

От своя страна Лари Къдлоу посочи, че страните са много близо до споразумение за прекратяването на практиката за кражба на интелектуална собственост

22:09 | 03.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските власти са поели допълнителни ангажименти към САЩ на стойност 1,2 трн. долара в рамките на споразумението между президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин, договорено по време на форума на Г-20 в Аржентина този уикенд. Това заяви американският министър на финансите Стивън Манучин, според когото Пекин е обещал да предприеме незабавни действия, съобщава Ройтерс.

Двамата лидери се договориха държавите да замразят въвеждането на нови мита и увеличаването на старите в рамките на 90 дни, като също така да бъдат продължени двустранните преговори.

По думите на Мнучин налице е била очевидна промяна на тона по време на разговорите в Буенос Айрес спрямо предишни дискусии с китайски представители. По време да дискусията Си Дзинпин също така е обещал да отвори китайския пазар за американски компании.

По думите му допълнителни ангажименти на стойност 1,2 трлн. долара са били поети. „Но детайлите за това все още трябва да бъдат договорени“, заяви Манучин пред CNBC. „Това е първият път, в който имаме обещание от тях, че това ще бъде истинско споразумение“, допълни министърът.

В същото време положителен тон зададе и икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу, според когото президентът Си Дзинпин никога досега не е бил така „ангажиран“.

Той също така заяви, че САЩ и Китай са „много близо“ до постигането на споразумение за прекратяването на практиката за кражба на интелектуална собственост.

Двете държави са „много близо до някои споразумения за кражбата на интелектуална собственост, много близо до някои споразумения за принудителния трансфер на технологии от американски компании“, посочи той пред репортери в понеделник, цитиран от Bloomberg.

Къдлоу обаче не даде повече информация за постигнатия напредък.

Ако неговите думи се окажат верни, то това може да е повратна точка в преговорите, тъй като това са едни от основните претенции на САЩ към Китай и водеща причина за започването на търговската война.

Съветникът на Белия дом също така заяви, че очаква Пекин да намали до нула митата си върху внесени от САЩ автомобили. В момента те са в размер на до 40%, като бяха увеличени в отговор на налозите на Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още