Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Може ли Федералният резерв да кацне меко в средата на развълнувано море?

Централната банка има за цел да забави икономиката достатъчно, за да предотврати прегряване, но не толкова, че да предизвика свиване на БВП

Може ли Федералният резерв да кацне меко в средата на развълнувано море?

Централата на Федералния резерв в САЩ. Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в САЩ е на ниски нива, а пазарът на акции е близо до исторически върхове. Заплатите най-накрая се увеличават, а потребителите се чувстват уверени. Тогава в тази ситуация какво би могло да се обърка, задава въпроса Bloomberg в свой анализ.

Истината е, че загубите биха могли да бъдат големи, ако се направи една грешна стъпка, както много централни банки правят в такава ситуация. Причината е, че инфлацията, която е необичайно спокойна, би могла да се надигне отново, ако пазарът на труда започне да прегрява.

Федералният резерв се надява да избегне това като повиши лихвените проценти, но може и да предизвика рецесия, ако затегне прекалено много цената на кредитите. Идеалната ситуация е в това, което икономистите наричат „меко кацане“, но това толкова желано и често трудно постижимо състояние е повече изкуство, отколкото наука, пише Bloomberg. 

Още по темата

1. Какво е меко кацане?
Това е основаната задача на Фед: да забави икономиката достатъчно, за да предотврати прегряване, но не толкова, че да предизвика свиване на БВП. Това би могло да се постигне чрез хитра политика и късмет. Според Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics това е като „кацане в мъгла на самолетоносач в средата на развълнувано море“.

2. Фед постигал ли е някога това?
Да, но само веднъж, през 1994 и 1995 г. от тогавашния председател Алън Грийнспан. Тогава централната банка удвой лихвите до 6% и успя да забави икономическия растеж без да го спира. Затягането на кредитирането обаче имаше негативни последици. Сред тях бяха загуби за инвеститорите в облигации, фалитът на Orange County в Калифорния и финансовата криза в Мексико.

3. Може ли Фед да го направи отново?
Теоретично да, но това ще е още по-трудно, отколкото през 1994 г. Причината е, че тогава безработицата беше по-голяма, а пазарът на труда не беше близо до пълна заетост. В момента безработицата в САЩ е 4,1% - така че постигането на меко приземяване днес означава не само забавяне на растежа, но и увеличаване и на броя на хората без работа.

4. Инфлацията ли е ключовата дума?
Тя не е проблем в момента, тъй като е под целта от 2% на централната банка. Но ако икономиката продължава да се развива добре, а пазарът на труда се затегне още, инфлацията ще започне да се повишава. Как ще се случи това: компаниите все по-трудно ще намират работници и ще започнат да вдигат заплатите. За да покрият допълнителните разходи за труд и да запазят печалбите си, бизнесът ще започне да вдига цените на стоките и услугите. Но работниците могат да искат още по-големи заплати, за да могат да си позволят по-скъпите продукти. За да се прекъсне тази спирала, Федералният резерв ще трябва да увеличи лихвените проценти до нива, които биха могли да охладят икономиката.

5. Това ли е единственият проблем на Фед?
За пред публиката, да. Но в частност някои официални представители се притесняват, че ниските лихвени проценти рискуват да увеличат цените на активите до нива, които могат да се окажат неустойчиви. Подобно нещо се случи в средата на последното десетилетие, когато цените на жилищата се повишиха прекалено много и това доведе до катастрофални резултати. Този път безпокойството е насочено към акциите, облигациите и особено рисковите корпоративни облигации. Всъщност Грийнспан смята, че акциите и облигациите вече са в балонна територия. Ако той е прав и балонът се спука, това ще заличи трилиони долари от пазара и ще изпрати икономиката на негативна територия.

6. Тогава каква е стратегията на Фед?
Стратегията е чрез постепенно покачване на лихвените проценти, за да се предотврати прекалено бързо поскъпване на активите и достигане на прекалено ниски нива на безработицата. От централната банка увеличиха лихвените проценти три пъти през миналата година, като същото поведение се очаква и през 2018 г. Но новият председател на Фед Джером Пауъл наскоро даде сигнал за вдигане на лихвите четири пъти, тъй като растежът се оказва по-голям от очакваното. Едно голямо усложнение обаче идва от президента Доналд Тръмп и Конгреса, които поддържат икономиката чрез намаляване на данъците и увеличаване на разходите. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 2 години
"Може ли Федералният резерв да кацне меко в средата на развълнувано море?"

Не, защото автопилота сочи Йелоустоун :)

Още от САЩ
Байдън разпореди по-бързи проверки и издаване на чекове за помощи