Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Надеждата за скорошна подкрепа за икономиката окрили щатските индекси

Банковият сектор се представи най-добре в четвъртък

Надеждата за скорошна подкрепа за икономиката окрили щатските индекси

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст, а трейдърите реагираха на новите изявления на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси за напредък в преговорите за фискални стимули, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 152,84 пункта към стойността си и завърши сесията на ниво от 28 363,66 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбеляза ръст от 0,5% до ниво от 3453,49 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 0,2% до ниво от 11 506,01 пункта.

Банките поведоха ръстовете в четвъртък, като JPMorgan Chase и Morgan Stanley отбелязаха ръст от съответно 3,5% и 2,8%. Книжата на Citigroup поскъпнаха с 2,2%.

Пелоси заяви в четвъртък, че сделка за подпомагане на икономиката заради коронавируса е „съвсем близо“. „Ако не постигахме напредък, нямаше да отделя и пет секунди за тези разговори… Смятам, че правим сериозен опит. Вярвам, че и двете страни искат да постигнат споразумение“, допълни тя.

Все пак Пелоси отбеляза, че и двете страни все още не са постигнали съгласие по някои ключови въпроси, включително финансирането на щатските и местните власти. Тя също така предупреди, че ще е необходимо „още време“ конгресмените да напишат и гласуват законопроект за подкрепа на икономиката.

„Тъй като краят на пандемията не се вижда, икономиката се нуждае от допълнителна фискална подкрепа, която да трае няколко месеца“, коментира Пражакта Бхиде, стратег в компанията MRB Partners. „Приемането на осезаеми допълнителни фискални стимули до началото на следващата година и по-добрият контрол върху пандемията от COVID-19 догодина чрез навременно одобрение на медицинско решение ще бъде от основно значение за гарантиране на траен икономически растеж през следващата година“, допълва той.

Компаниите продължиха да публикуват отчетите си за третото тримесечие. Производителят на електромобили Tesla и Coca-Cola публикуваха най-новите си данни.

Tesla на Илон Мъск обяви печалба за пето поредно тримесечие, като постигна печалба на акция от 76 цента спрямо очакваните 57 цента от анализатори, анкетирани от Refinitiv. Компанията вече обяви, че е доставила 139,300 автомобила през тримесечието, което е нов рекорд за Tesla.

Мъск отбеляза, че Tesla планира да започне да доставя коли от новите заводи в Бранденбург, Германия и Остин, щата Тексас, през 2021 г., но производството може да се забави първоначално. Книжата на компанията поскъпнаха с 0,8%.

Цената на акциите на Coca-Cola нарасна с 1%, след като компанията обяви по-голяма от очакваното печалба за предходното тримесечие. Книжата на CSX и AT&T също поскъпнаха благодарение на по-добрите от очакванията резултати.

Трейдърите бяха в очакване и на втория и последен президентски дебат между Тръмп и бившия вицепрезидент Джо Байдън по-късно тази нощ българско време.

Изборите в САЩ трябва да се състоят на 3 ноември. Последните допитвания показват, че Байдън изпреварва Тръмп и също така очертават потенциална „Синя вълна“, при която демократите ще спечелят президентския пост, ще получат мнозинство в Сената и ще запазят контрол върху Камарата на представителите.

В макроикономически план министерството на труда съобщи, че седмичните заявления за помощи при безработица са намалели до 787 хил. за седмицата до 17 октомври. Това е вторият път от март насам, когато заявленията са под 800 хил. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха заявленията за помощи при безработица да достигнат 875 хил.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 0,863% и 1,678%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 0,35% до 92,94 пункта. Еврото поевтиня с 0,35% до 1,182 долара, а паундът отписа 0,49% от стойността си до 1,308 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,33% до 104,9 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, но не успя да възстанови напълно загубите от предходната сесия, когато увеличаване на запасите от американски бензин беше възприето като сигнал за влошаване на перспективите за търсенето на гориво на фона на ръста на случаите на коронавирус.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 91 цента до 42,64 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 63 цента до 40,64 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 1,3% до 1904,60 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones прибави над 220 пункта и достигна нов рекорден връх