IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за ново понижаване на лихвите от Фед тласкат щатските индекси нагоре*

Dow Jones прибавя над сто пункта в началото на сесията

17:53 | 01.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията с ръст, тъй като инвеститорите очакват Федералният резерв да понижи лихвите за втори път по-късно тази година, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 121,21 пункта към стойността си и достига ниво от 26 985,48 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,56% до ниво от 2996,81 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва повишение от 1,01%, като достига равнище от 8257,93 пункта.

Надеждите за ново понижаване на лихвите се засилиха, след като данни на IHS Markit за промишленото производство в САЩ показаха, че индексът PMI на мениджърите по поръчките в сектора е достигнал най-ниското си ниво от септември 2009 г. Компанията съобщи, че заетостта в сектора е намаляла до най-ниското си ниво от 2013 г. насам. Пониженото търсене от клиентите и по-бавният ръст на производството са натежали върху промишлеността.

В сряда Федералният резерв понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта – за първи път от над десет години, посочвайки „глобални развития“ и отслабването на инфлацията като причини за смекчаването на паричната политика.

Гуверньорът на американската централна банка Джером Пауъл обаче заяви пред репортери след решението за понижаване на лихвите, че става дума за „приспособяване в средата на цикъла“, намеквайки, че нови понижения на лихвите по-късно тази година не са сигурни.

Изявлението доведе до спад с 333 пункта на Dow Jones, който беше най-голямото му понижение за един ден от 31 май. S&P 500 и Nasdaq завършиха юли със спад от съответно 1,1% и 1,2%.

„Вчерашният ден беше съвършен пример за очаквания, които се разминават с реалността. Фед направи точно това, което трябваше – превантивно понижение“, казва Арт Хоган, главен пазарен стратег в компанията National Securities.

Американският президент Доналд Тръмп отново разкритикува Федералния резерв след изявлението на Пауъл, заявявайки, че гуверньорът „ни разочарова“, като не даде ясен сигнал за нови понижения.

Централната банка действа независимо от Белия дом. Пауъл съобщи в сряда, че никога няма да промени лихвите заради политически фактори или за да докаже независимостта си.

Днес е първият борсов ден от август, който по традиция не е особено силен за Wall Street. От 1950 г. насам август е на второ място сред най-слабите месеци от годината за S&P 500, сочат данни на Stock Traders’ Almanac. Широкият измерител губи средно 0,1% от стойността си през осмия месец на годината.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,978% и 2,493%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,16% към стойността си до 98,67 пункта. Еврото поевтинява с 0,17% до 1,1055 долара, а паундът отписва 0,35% от стойността си до 1,2115 долара. Спрямо йената доларът поевтинява с 0,52% до 108,17 йени.

На стоковите пазари цената на петрола пада под 65 долара за барел, като отбелязва първи спад от шест дни насам, след като Фед охлади надеждите за поредица от понижения на лихвените проценти, а растящият добив в САЩ поддържа добро ниво на предлагане на пазара.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 85 цента до 64,20 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 89 цента от стойността си до 57,69 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 1,7% до 1412,9 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,15 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още