IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли половината от американците не плащат данъци?

Твърдението на кандидат президента Мит Ромни е подкрепено от изследване от 2011 г., но данните са интерпретирани подвеждащо

12:35 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кандидатът за президент на републиканската партия в САЩ Мит Ромни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кандидатът за президент на републиканската партия в САЩ Мит Ромни. Снимка: Ройтерс

Коментарът на кандидата за президент на републиканската партия в САЩ Мит Ромни, че почти половината от американците не плащат федерален данък върху доходите си, е подкрепен от проведено през 2011 г. изследване, но начинът, по който данните са цитирани от Ромни и някои друг републикански политици е подвеждащ, пише Ройтерс.

Видеото с коментара на кандидата на републиканците е заснето тайно на среща за набиране на средства за предизборната кампания по-рано тази година.

В него Ромни обвинява привържениците на президента-демократ Барак Обама за това, че не плащат данъци. „Това са хора, които не плащат данъци“, казва той. „Четиридесет и седем процента от американците не плащат данъци и и са зависими от държавата“.

След публикуването на видеото мнозина анализатори коментираха, че на практика Ромни вече е загубил изборите.

И все пак какви данъци наистина плащат американците.

През 2011 г. около 46% от американските домакинства наистина не са плащали федерален данък върху доходите си, разкрива изследване на Tax Policy Center, изследователски институт, базиран във Вашингтон.

Въпреки това близо две трети от тези, които не плащат федерален данък върху доходите си, плащат социални и здравни осигуровки.

Осигуровките обикновено засягат най-сериозно бюджета на най-бедните семейства, тъй като представляват фиксиран процент от индивидуалните доходи.

Домакинствата, които са освободени от федералния данък върху доходите, все пак не могат да избегнат плащането данъка върху продажбите (сходен на данък добавена стойност - ДДС, но събиран от отделните щати, а не от федералното правителство) и жилищните данъци.

Хората, които не плащат федерален данък върху доходите си, са главно бедни и пенсионери, се посочва в доклада на Tax Policy Center.

Около половината от тези, които не плащат федералния данък, имат прекалено ниски доходи. Останалите са или пенсионери или участват в програми като Earned Income Tax Credit и Child Credit. Данъчните облекчения по тeзи програмни наскоро бяха разсрочени от администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още