IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как кандидатът за президент на САЩ Ромни пести от данъци?

За последните десетилетия Ромни и съпругата му са спестили поне 100 млн. долара чрез инвестиции в тръстове

13:24 | 28.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мит Ромни и съпругата му. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мит Ромни и съпругата му. Снимка: Ройтерс

Кандидатът за президент на САЩ от републиканците Мит Ромни и съпругата му Ан от повече от десет години използват изкусни схеми за планиране с цел намаляване на данъците, пише Bloomberg. Благодарение на тези схеми те са спестили най-малко 100 млн. долара.

Още през 1995 г., когато Ромни печели солидни суми като главен изпълнителен директор на Bain Capital LLC, двойката създава тръстове. На името на едно от децата си те правят инвестиции с потенциал за поскъпване, а на името на другото създават благотворителен фонд, за да спестяват от данъци.

Пенсионната сметка на кандидата пък, която е оценявана на 87,4 млн. долара, може да стигне на наследниците му за десетилетия напред.

Богатите семейства използват стратегии, позволени от федералната данъчна система, като например преместване на активи в тръстове, така че парите да подлежат на по-ниски или нулеви данъци.

Тръстът на Ромни е на стойност 100 млн. долара, като тези пари не влизат в личното състояние на двойката, което според официална информация възлиза на около 250 млн. долара.

Практиките, упражнявани от Ромни с цел намаляване на данъчните задължения, станаха обект на критики от страна на демократите, които го обрисуваха като член на елита от богаташи, далеч от проблемите на много американци.

Според предложенията за изменения на данъците върху имотите, изготвени от президента Барак Обама, семейство Ромни ще дължат повече. Според собствените планове на Ромни обаче задълженията им към хазната трябва да намалеят.

Обама предлага повишение на данъка върху имотите и методи за ограничаване на стратегиите за прехвърляне на активи. Кандидатът за президент на републиканците на свой ред иска да бъде премахнат данъкът върху имотите.

Ако бъде отменен данъкът, наследниците на Ромни могат да спестят около 70 млн. долара след смъртта на кандидат-президента и съпругата му.  При сегашните ставки предложението на Обама може да струва на фамилията още 20 млн. долара.

Ромни често прекарват свободното си време с петимата си сина и семействата им. Кандидатът за президент и съпругата му имат 18 внуци. Семейният им тръст е създаден през ноември 1995 г. за техните деца и други наследници. 

Оттогава те прехвърлят активи в него, които след това инвестират, като по този начин успяват да натрупат сериозен и разнообразен портфейл от акции, облигации и алтернативни инвестиции, като например вложения в хедж фондове и фондове за частен капитал.

Само за 2010 г. тръстът има дългосрочни капиталови печалби на стойност 7 млн. долара, дивиденти за около 1,5 млн. долара и лихви за 741 407 долара. През същата година фамилният тръст има инвестиции в компании като JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp., Nike Inc. и PepsiCo Inc.

Той има и инвестиции в хедж фондове на Goldman Sachs Group Inc., както и дялове в хедж фондове и фондове за частен капитал, управлявани от Bain Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
ivanzaprianov
преди 11 години
Това не е като пестенето от закуски ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Jay Gould
преди 11 години
Рано или късно истината винаги излиза наяве. Комунистът Бил Айерс признава за събирането на средства за кампанията на Барак Хюсеин Обама, състояло се в хола му, което стартира политическата кариера на Барак Хюсеин Обама. http://***.gingpac.org/uh-oh-communist-bill-ayers-admits-to-obama-living-room-fundraiser
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още