IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново обръщане на кривата на доходността тласка надолу щатските индекси*

Доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа отново изпреварва минимално тази по 10-годишните облигации

18:10 | 22.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси заличиха първоначалните ръстове в четвъртък, след като облигационният пазар отново изпрати сигнал за предстояща рецесия, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 51,95 пункта от стойността си и достига равнище от 26 150,78 пункта. Широкият измерител S&P 500 губи 0,57% до ниво от 2908,40 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite също се озовава на червена територия със спад от 0,96% до равнище от 7944,63 пункта.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа изостава от тази по 2-годишните облигации. Явлението, известно като обръщане на кривата на доходността, тревожи инвеститорите, защото в исторически план е смятано за предвестник на рецесия. Към 17,44 ч. българско време доходността по 10-годишните ДКЦ достига 1,591%, докато при 2-годишните облигации е 1,594%.

Ръководителите на Федералния резерв във Филаделфия и Далас, съответно Патрик Харкър и Робърт Каплан, трябва да коментират по-късно днес перспективите пред най-голямата икономика в света на ежегодния симпозиум на централната банка в Джаксън Хоул, щата Уайоминг. Но основното събитие по време на срещата на върха е планирано за петък, когато гуверньорът на Фед Джером Пауъл трябва да произнесе реч, в която трейдърите ще търсят сигнали за бъдещата парична политика.

През юли Фед понижи основната си лихва с 25 базисни пункта. Пазарните очаквания за ново понижение през септември са 93,5%, според инструмента FedWatch на CME Group.

Ежегодният симпозиум тази година се провежда на фона на притесненията от рецесия и продължаващата търговска война между САЩ и Китай. Облигационните пазари за кратко дадоха сигнал за предстояща рецесия в сряда.

Внимателно следената крива на доходността по 2-годишните и 10-годишните американски държавни ценни книжа, смятана за вестител на рецесия, отново се обърна за кратко, след като Фед публикува протоколите от заседанието си през юли.

На корпоративния фронт книжата на Nordstrom поскъпват с над 10%, след като компанията за търговия на дребно обяви печалба и приходи за тримесечието, които надхвърлиха очакванията на анализаторите. Компанията посочи „запасите и разходната дисциплина“ като причина за силните резултати.

Цената на акциите на Dick’s Sporting Goods се повиши с над 4% на фона на по-добрите от очакванията резултати на компанията през второто тримесечие. Продажбите й също надминаха очакванията на анализаторите. Компанията повиши и прогнозата си за цялата година.

Резултатите на Nordstrom и Dick’s се прибавят към силните отчети на други компании за търговия на дребно в сряда. Книжата на Target и Lowe’s поскъпнаха, след като резултатите им надхвърлиха очакванията. Силните отчети подобриха нагласите на пазара и тласнаха Dow към ръст с над 200 пункта.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава минимално с 0,03% до 98,26 пункта. Еврото поевтинява с 0,08% до 1,1076 долара, а паундът поскъпва с 0,91% до 1,2236 долара, след като снощи германският канцлер Ангела Меркел намекна на срещата си с британския премиер Борис Джонсън, че е възможно да бъде намерено решение за предпазния механизъм за ирландската граница до 31 октомври. Спрямо йената доларът поевтинява с 0,16% до 106,44 йени.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира на ниво над 60 долара за барел, подкрепена от спада на запасите на американски суров петрол и понижаването на добива от ОПЕК, въпреки че притесненията за световната икономика продължават да тежат.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпват с 15 цента до 60,45 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 29 цента към стойността си до 55,97 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,8% до 1503 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,44 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още