IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Намаляването на лихвите през юли е застраховка за растежа и инфлацията

От Федералния резерв посочиха, че промяната не трябва да се разглежда като част от продължителен цикъл на понижения

21:31 | 21.08.19 г. 2
<p>
	Сградата на Федералния резерв. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Федералния резерв. Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на Федералния резерв са разгледали намаляването на лихвите през миналия месец като застраховка срещу твърде ниската инфлация и риска от по-дълбок спад на бизнес инвестициите заради несигурността около търговската война на президента Доналд Тръмп. Това става ясно от протокола от последното заседание на Фед, съобщава Bloomberg.

“Членовете на Управителния съвет, гласували за понижаването на лихвите, имат за цел да се противодейства на перспективите за слаб глобален растеж и несигурността на търговската политика, застраховайки се от по-нататъшни рискове и като се насърчи по-бързото връщане към целта на инфлацията от 2%“, пише в протокола.

Федералният резерв понижи лихвите за първи път от 2008 г. насам. Протоколът определя намаляването на ставките с четвърт процентен пункт като част от „текущото преразглеждане“ на паричната политика, което е започнало в края на 2018 г.

Централните банкери обаче са посочили, че промяната не трябва да се разглежда като част от продължителен цикъл на понижения.

От Федералния резерв подчертават и причината за намаляването на лихвите, а именно сигнали за икономическо забавяне, опасения за възможностите да се управлява риска и твърде ниската инфлация. Участниците в срещата са отбелязали, че търговската несигурност ще остане предизвикателство за перспективите за развитие на икономиката.

Срещата е започнала с продължително обсъждане на политиката на Фед, като по време на дискусиите не са били изключени никакви възможности, включително разширяване на инструментариума на политиката.

Инвеститорите са в очакване на три понижения на лихвените проценти през тази година, включително и през следващия месец.

Докато данните за американската икономика са смесени, икономистите остават положителни по отношение на растежа, като оценките показват, че разрастването ще продължи и през 2021 г. според прогнозите, обобщени от Bloomberg. Продажбите на дребно през юли се повишиха най-много за последните четири месеца, а базовият индекс на потребителските цени (с изключение на храните и енергията) се повиши до 2,2% на годишна база. В същото време настроенията на потребителите се влошиха до седеммесечно дъно през август.

На фона на интензивния политически натиск от страна на президента Доналд Тръмп и пазарните очаквания Федералната комисия по отворените пазари понижи през юли целевия диапазон за лихвения процент за кредитите от 2% до 2,25% или с 25 базисни пункта спрямо предходното ниво.

По време на срещата миналия месец Фед определи настоящото състояние на растеж „умерено“, а пазара на труда „силен“, като това все пак не спря централната банка да разхлаби паричната си политика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
При сегашния грешен начин за работа на Федералната резервна система (Фед), при всякаква лихвена политика Фед подсигурява за катастрофална национална криза.Има случаи, когато действия и/или бездействие на Фед отлагат началото на стопанска криза в САЩ, ала за сметка на бъдещи завишени щети.Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато съответната централна банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
SPART
преди 4 години
Голфъра на салам, Тръмпето - Президент форевър! Толкова изпростя Системата,че тия двамата дори криза не могат да докарат щото усещат,че първи ще бъдат пометени!Джерито некъф преподавател,пък Тръмпа спец по фалити и харчене на бащини готови кинти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още