IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYSE спря за 2-път тази седмица временно търговията заради срива на индексите*

Доходността по 10-годишните американски облигации спадна до 0,65%

15:41 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg </em></p>

Снимка: Bloomberg

Сривът на глобалните пазари на акции се задълбочи след като реакциите на САЩ и европейските политици на влошаващото се разпространение на коронавируса разтревожиха инвеститорите. За сметка на това ръст има при активите, считани за убежище.

Американските акции от по-широкия индекс S&P 500 се сринаха в началото на сесията в четвъртък с 6,7%, заплашвайки да задействат системата за прекъсване на търговията на NYSE, който спира търговията за 15 минути, ако спадът достигне 7%. Минути след 15:40 ч. това ниво бе достигнато и борсовият оператор спря търговията. При Dow Jones Industrial Average понижението е от 7,4%, или 1 732 пункта, което е предпоставка за нов „кървав борсов ден“.

Европейските акции се обезценяват с над 8%. Доходността по 10-годишните американски облигации спадна до 0,65%.

По-рано през деня фючърсите върху трите водещи американски фондови индекса удариха техния лимит за спад, което доведе до спиране на тяхната извънборсова търговия. Фючърсите на DJIA се понижиха с 5,22% (спад с 1231 пункта), на S&P 500 - с 5,08% и на Nasdaq100 - с 5,02%, като и трите вида фючърси надвишиха заложения ценови лимит за извънборсова търговия от +/- 5%, при който се преустановява временно електронната извънборсова търговия.

Това е вторият случай в рамките на настоящата седмица, при който има временно прекратяване на американската търговия в резултат на надвишаване на заложения ценови лимит. 

В понеделник сесията беше спряна за 15 минути реална търговия на Wall Street, след като и трите основни фондови индекса се сринаха с повече от заложения от борсата лимит от +/- 7%. Тогава широкият индекс S&P 500 се срина със заложения от Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange) ценови лимит от +/- 7%, което доведе до автоматично спиране на сесия на търговия за 15 минути.

Подобен лимит за S&P 500 беше въведен по време на финансовата криза през 2008-2009 година. Също тогава беше въведен и втори праг от спад/ръст на индекса с 13%, който, ако бъде достигнат в рамките на същата търговска сесия, ще доведе до ново автоматично спиране на работата на борсата за още 15 минути. Ако след рестартирането бъде отбелязан дневен спад от 20%, ще последва предсрочно прекратяване на търговската сесия в рамките на съответния ден.

Забраната на пътувания на президента Доналд Тръмп и бързите фискални мерки предизвикаха поредния срив на рисковите активи, докато Европейската централна банка не успя да прекъсне борсовия спад, след като остави непроменени лихвите, въпреки че временно увеличи програмата си за количествено облекчение и предприе стъпки за повишаване на ликвидността.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви мерки за справяне с епидемията от коронавирус в обръщение в сряда вечерта, които включват забрана за пътуване от Европа към САЩ за следващите 30 дни.

Тръмп също обяви, че ще работи с Конгреса по законодателни действия за въвеждане на данъчни облекчения и други мерки за засегнатите от вируса. Коментарите му бяха направени, след като от СЗО обявиха COVID-19 за глобална пандемия

Основните борси в Азия затвориха със значителни понижения в четвъртък, след като от Световната здравна организация (СЗО) обявиха разпространението на коронавируса за глобална пандемия.

*Актуализирано в 15:45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още