IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът в световната търговия доведе Dow до нов рекорден връх

Акциите на Intel завършиха сесията с повишение от 3,55%

23:26 | 02.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Dow Jones Industrial Average отбеляза нов рекорд във вторник благодарение на поскъпването на книжата на Intel и новия оптимизъм в световната търговия.

Индексът на сините чипове завърши борсовата сесия с ръст от над 120 пункта (0,46%), след като книжата на Intel поскъпнаха с 3,55%. За доброто представяне допринесе и Boeing, чиито книжа също отчетоха рекорд. Това е втора поредна сесия с ръст за бенчмарка след тази в понеделник, която бе и първа от новото тримесечие.

Въпреки рекорда на Dow широкият измерител S&P 500 завърши без значителна промяна със спад от 0,04% до 2923,43 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite също приключи сесията на червена територия с понижение от 0,47% до 7999,55 пункта.

Предходната сесия приключи с ръстове, повлияна от постигнатото споразумение между Канада и САЩ за предоговаряне на споразумението си за свободна търговия с участието и на Мексико.

В неделя Канада и САЩ са постигнали търговска сделка, с която да бъде заменено досегашното Северноамериканско споразумение за свободна търговия (NAFTA). Новият текст се очаква да бъде наречен Споразумение САЩ-Мексико-Канада (на английски United States-Mexico-Canada Agreement – USMCA) и трябва официално бъде подписан до края на ноември.

„Реакцията на пазара предполага, че инвеститорите не са толкова притеснени за търговската война“, посочва Дженифър Елисън, директор на BOS. Според нея развитието е признак за облекчение.

Акциите на Boeing поскъпнаха с 0,96%, а тези на Caterpillar с 1,6%.

След успокоението около преговорите между САЩ и Канада погледът на инвеститорите ще бъде насочен към търговското напрежение между Пекин и Вашингтон с надежда двете страни да успеят също да постигнат компромис.

Wall Street започна сесията с понижения, предизвикани от по-слабото представяне на банковия сектор. Книжата на Citigroup and Bank of America поевтиняха с над 1%.

Акциите на Amazon също поевтиняха с над 1,6%, след като компанията обяви, че ще увеличи минималната заплата за своите служители в САЩ до 15 долара на час.

Представянето на банковите акции последва понижението на доходността на американските държавни ценни книжа, която при 10-годишните и 30-годишните ДЦК е съответно 3,067% и 3,217%.

На стоковите пазари петролът също поевтинява. Американският лек суров петрол WTI губи 0,24% от цената си до 75,12 долара за барел, а международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,44% до 84,61 долара за барел.

Златото от своя страна поскъпва с 1,29% до 1207,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още