IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Канада договориха обновяването на НАФТА

Зоната за свободна търговия обхваща близо 500 млн. души и генерира икономическа продукция за близо 23 трлн. долара

09:15 | 01.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След трудни и дълги преговори САЩ и Канада се споразумяха за осъвременяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и запазването му като тристранен пакт с Мексико, който може да бъде подписан през ноември, предаде Bloomberg. Споразумението се случи почти в последната минута - преди крайния срок за споразумение, което приключи в полунощното местно време (6:00 часа българско).

Така в бъдеще ще има тристранно споразумение с Мексико. Съединените щати и Мексико вече постигнаха в края на август предварителна договорка за ново споразумение за търговия и обявиха, че в случай на провал на останалите преговори ще запазят двустранното споразумение в сила.

Трите страни подписаха 24-годишното споразумение за НАФТА през 1994 г. То регулира една от най-големите зони за свободна търговия в света, която засяга близо 500 милиона души и генерира икономическа продукция за близо 23 трлн. долара (19,79 трилиона евро). Обемът на търговията на САЩ с двете съседни държави се увеличи почти четирикратно от 1994 г. до 1,3 трлн. долара.

Американският президент Доналд Тръмп постави споразумението под въпрос и започна да го предоговаря, защото се оплака от дискриминация срещу Съединените щати. От гледна точка на САЩ налице е значителен търговски дефицит спрямо двете страни. Тръмп критикува споразумението като едно от най-лошите сключени от американската държава търговски споразумения.

Преговорите за нов вариант на споразумението стартираха преди повече от година и през последните месеци многократно изпадаха в задънена улица, а спорове имаше преди всичко между Съединените щати и Канада. Сред проблемите е и фактът, че Отава предпазва своите млекопроизводители с високи защитни мита. В бъдеще се предвижда американските фермери да получават по-добър достъп до канадския пазар на мляко.

Сделката ще включва допълнителни споразумения за квоти за Мексико и Канада, които ще защитят текущия им износ на автомобили, както и бъдещото производство от митата, които Тръмп заплашва да наложи, заяви един от служителите на Белия дом, но отказа да коментира спецификата.

При сегашните правила за Канада и при сегашното производство от евентуални мита не биха били засегнати 1,8 милиона бройки автомобили, съобщиха пред Bloomberg трима души, запознати с преговорите. Митата няма влязат в сила, докато канадският автомобилен износ за САЩ не достигне 2,6 милиона единици годишно, твърдят те.

Митата върху стоманата и алуминия, които Тръмп наложи върху двете страни по-рано тази година, остават в сила и ще бъдат преразгледани отделно, твърдят официални лица. Засега обаче няма времеви график за евентуалното премахване на тези мита.

Така нареченият механизъм за уреждане на спорове (глава 19), който разглежда двустранни антидъмпингови казуси и изравнителни мита и който бе основен пункт в търговските преговори, остава непроменен в новото споразумение, твърдят служителите.

Уреждането на спорове между инвеститорите и държавите ще бъде постепенно премахнато между САЩ и Канада, но ще остане в сила за някои сектори между САЩ и Мексико, твърдят официалните лица.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и канадският външен министър Кристия Фриланд заявиха в съвместно съобщение, че новото споразумение гарантира по-свободни пазари, по-справедлива търговия и силен икономически растеж в региона. Представители на американското правителство и канадското правителство интензивно водеха преговори през уикенда. Късно в неделя вечерта министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо свика кабинета си за краткосрочна среща. При напускането на сградата на Министерския съвет той каза, че това е бил "добър ден за Канада", но не коментира подробностите по сделката.

Американски представители  назоваха споразумението „фантастична сделка" и „успех и за трите държави“. Мексиканският външен министър Луис Видегарай Касо благодари на мексиканските преговарящи в Twitter: „Това е добра нощ за Мексико и за Северна Америка". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още