IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицай е петата жертва от насилието в Капитолия

Официалните власти признаха, че въпреки предупрежденията за метежа са подценили ситуацията

08:27 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Американски полицейски служител е починал от нараняванията, които е получил, когато поддръжници на президента Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия в сряда следобед.

Офицерът Брайън Сикник, който се е присъединил към полицейските силите през 2008 г., беше ранен, „докато се занимаваше физически с протестиращи“, се казва в изявление на полицията. „Върна се в кабинета си и рухна. Той бе откаран в местна болница, където почина от нараняванията си“.

Полицията добавя в изявлението, че смъртта ще бъде разследвана от столичното полицейско управление на окръг Колумбия. Сикник е петата жертва от щурма на Капитолия. По-рано през деня шефът на полицията в Капитолия Стивън Сънд подаде оставка. Последният му работен ден ще бъде на 16 януари, предава Bloomberg.

Сержантът на Сената Майкъл Стенджър (началникът на полицията, б. ред.) също подаде оставка в отговор на нахлуването в Капитолия, заяви лидерът на мнозинството Мич Макконъл в четвъртък.

Макконъл заяви, че е поискал оставката на Стенджър, която ще влезе в сила незабавно, и че заместникът му Дженифър Хемингуей ще бъде изпълняващ длъжността.

„Благодаря на Дженифър предварително за нейните усилия, докато започваме да разглеждаме сериозния провал, който се случи вчера, и продължаваме и укрепваме подготовката си за безопасна и успешна инаугурация на 20 януари“, каза Макконъл в изявление. 

Междувременно представители на американските правоохранителни органи заявиха, че са подценили потенциала на привържениците на Тръмп да се превърнат в неуправляема тълпа, която бързо може да завладее Капитолия в продължение на часове.

„Има много уроци, които можем да извлечем от това“, заяви изпълняващият длъжността американски министър на правосъдието Майкъл Шервин на брифинг в четвъртък във Вашингтон.

В дните преди бунта на Капитолия служителите на правоохранителните органи са били предупредени за забележим подем в онлайн дискусиите за протестите в сряда, които евентуално биха могли да станат непокорни и насочени към сградата, където Конгресът трябваше да преброи електоралните гласове, пише The Wall Street Journal.

В понеделник няколко публикации в чат платформата boards.4chan.org/pol поясняват, че поддръжниците на Тръмп планират да принудят Капитолия да бъде евакуирана, докато депутатите гласуват за потвърждаване на победата на избрания президент Джо Байдън в Избирателната колегия. Множество публикации на сайт, създаден миналата година - TheDonald.win - също са обсъждали щурмуването на Капитолия в дните преди атаката в сряда. 

Макар да са приели тези обсъждания насериозно, щатските власти са вярвали, че такъв език е често срещан и често е преувеличен сред крайнодесните групи. Те признават, че не са осъзнали степента на заплахата, която протестиращите представляват.

При сблъсъците бяха ранени общо над 50 служители на правоохранителните органи, някои от които тежко. Най-малко 68 демонстранти бяха задържани.

Освен полицая още четирима души загинаха още в сряда. Сред тях е и жена, която е била застреляна от полицията на Капитолия, и още трима, които са починали „при спешни медицински случаи“. Жената е била простреляна, когато тълпата се опитала да нахлуе през барикадирана врата на Капитолия, отбранявана от въоръжена полиция от другата страна. Тя е била откарана в болница с огнестрелна рана и по-късно е починала.

Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата пред Републиканския национален комитет. На територията на Капитолия са намерени още едно дългоцевно оръжие и коктейл „Молотов“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още