IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирима души са загинали по време на щурма на Капитолия

Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити две самоделни бомби, едно дългоцевно оръжие и коктейл „Молотов“

09:44 | 07.01.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Getty</em></p>

Снимки: Getty

Четирима души са загинали по време на насилствената окупация на сградата на Конгреса във Вашингтон от привърженици на президента Доналд Тръмп в сряда, съобщи началникът на полицията в американската столица Робърт Конти, предаде БТА.

Той уточни, че в тях са включени жена, която е била застреляна от полицията на Капитолия, и още трима, които са починали „при спешни медицински случаи“.

Жената е била простреляна, когато тълпата се опитала да нахлуе през барикадирана врата на Капитолия, отбранявана от въоръжена полиция от другата страна. Тя е била откарана в болница с огнестрелна рана и по-късно е починала.

Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата пред Републиканския национален комитет. На територията на Капитолия са намерени още едно дългоцевно оръжие и коктейл „Молотов“.

Заради събитията от сряда кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в града с 15 дни, т.е. до 21 януари, предаде ТАСС.

Указът на кмета допуска при нужда да бъде задействана помощ на федерално равнище.

Извънредното положение ще бъде в сила до 15 ч. на 21 януари, т.е. ще засегне церемонията по встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън на 20 януари.

Вашингтонската полиция съобщи, че при размириците в Капитолия са били арестувани 52 души, предаде Ройтерс.

Междувременно бивши американски президенти осъдиха насилието, избухнало във Вашингтон. Бившите американски лидери - от Джими Картър до Барак Обама - определиха случилото се като срам и трагедия и разкритикуваха поведението на Тръмп, обвинявайки го, че е подпалил „фитила на бунта“, предаде Франс прес.

„Историята ще си спомня за насилието в Капитолия, насърчено от един президент, който не престана да лъже за изхода от изборите, като за един момент на безчестие и на позор за нашата страна“, заяви бившият президент, демократът Барак Обама.

Бившият президент, демократът Бил Клинтън, пък определи случилото се като „безпрецедентна атака“ срещу американските институции, подхранвана от „отровна политика, продължила над четири години“. „Фитилът бе подпален от Доналд Тръмп“, обобщи бившият държавен глава.

„Това е една национална трагедия и случилото се не е показателно за това какви сме ние като нация“, заяви бившият президент Джими Картър, който призова за мирно развитие на събитията.

Бившият републикански президент Джордж Буш-младши пък заяви, че нахлуването на привърженици на Тръмп в Конгреса в продължение на няколко часа е събитие, достойно за „една бананова република“.

„Потресен съм от безотговорното отношение на някои политически лидери от изборите насам и от липсата на уважение, засвидетелствана днес към нашите институции, нашите традиции и нашите сили на реда“, подчерта Буш-младши.

По-късно през деня, на подновената сесия на двете камари на американския Конгрес, сенатори републиканци отказаха да се присъединят към съпартийците си от Камарата на представителите и да оспорят утвърждаването на гласовете на електорите от щата Джорджия, предаде ТАСС. Електорите от Джорджия обявиха Джо Байдън за победител на президентските избори на 3 ноември.

В резултат на отказа на сенаторите републиканци Конгресът утвърди победата на Байдън в този щат.

Същевременно републиканци от Конгреса протестираха срещу утвърждаването на резултатите от президентските избори в щата Пенсилвания. Против утвърждаването се обявиха депутатът от Камарата на представителите Скот Пери и сенаторът от щата Мисури Джош Хоули.

Председателят на сесията, вицепрезидентът Майк Пенс прие тези възражения. Сега двете камари на Конгреса по отделно ще разгледат въпросното оспорване в продължение на два часа и ще гласуват по него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
остави го.. тоя е неграмотен като цииганин. съда разгледа жалбите и "доказателствата" дето ги нямаше и ги отхвърли... кво повече иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
За чий х. да го правят това разследване? И демократи и републиканци вече признаха победата на Байдън, а съдиите отхвърлиха исковете на Тръмп като неоснователни. Останаха да му вярват само шепа малoyмници, които с цялото си нахалство претендират да представляват американския народ. Те и без това не биха повярвали на резултатите от разследването и пак ще търсят конспирации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Ако не Аврора, имат си Джон Маккейн.Или направо от самолетоносача да пръскат листовки със фърчилата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Разправях за Гражданска война, версия 2.0 с последващи ъпдейти.Нещо май-май, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Историята ще си спомня за насилието в Капитолия, насърчено от един президент, който не престана да лъже за изхода от изборите, като за един момент на безчестие и на позор за нашата страна, заяви бившият президент, демократът Барак Обама.Хубаво бе, обонго - хайде направете едно разследване на изборите във въпросните щати - ама публично, да видим дали Тръмп лъже !!! Не ви стиска, нали, обонго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Тъкмо пиша на Путин и Зинпин, да помогнат с по една-две Аврори от двете страни на Хамерика. Пухкавия садист с ракетите и той може да се включи :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
абе могат, само чакат на полусъединител иначе вчера щеха се изпотепат, добре че Твитъра блокира акаунта на Тромпета иначе смяяятай .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Толко са зле там в щатите, че една оранжева революция не могат като хората да направят! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
и това в условия на корона криза... ластикът много сериозно се опъва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още