IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколите на Фед не успяха да разбунят духовете на Wall Street

Водещите щатски индекси приключиха сесията в сряда без големи изменения

23:36 | 16.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на Wall Street завършиха редовната търговска сесия в сряда без големи изменения, след като публикуваните по-рано протоколи от януарското заседание на Федералния резерв на САЩ не успяха да разбунят духовете, пише CNCB. Инвеститорите следяха зорко и развитието на събитията около Украйна

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза спад от 0,16%, или 54,57 пункта, до 34 934,27 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нарасна незначително с 0,09%, или 3,94 пункта, до 4475,01 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 0,11% от стойността си, или 15,66 пункта, падайки до ниво от 14 124,09 пункта.

Публикуваните протоколи на Фед показаха, че централните банкери са готови да затегнат паричната политика чрез повишение на лихвите и свиване на баланса на банката.

Изглежда документът внесе известна доза облекчение сред инвеститорите, тъй като той не сигнализира за агресивно покачване на лихвите.

„Нямаше нищо в протоколите, което да предполага по-агресивен Фед от това, което пазарът вече очакваше“, каза старшият инвестиционен стратег в  Allianz Investment Management Чарли Рипли.

„Участниците (на последното заседание на Фед - бел. ред.) смятат, че на фона на сегашното високо ниво на притежаваните от Фед ценни книжа, значително понижение на размера на баланса би било уместно“, става ясно в доклада.

Данните в сряда показаха, че продажбите на дребно в САЩ са се възстановили по-силно от прогнозираното през януари, отбелязвайки най-големия си ръст от миналия март.

Най-големият губещ в индекса S&P 500 бяха акциите на ViacomCBS, които поевтиняха с над 17%, след като компанията съобщи, че ще се ребрандира и отчете по-ниските от очакваните приходи за последното тримесечие на 2021 г.

Ценните книжа на компанията майка на Facebook Meta Platforms изтриха 2% от стойността си, след като компанията публикува нов списък с вътрешни правила за демотивираните служители.

Инвеститорите продължиха да следят и конфликта в Украйна.

Сред водещите печеливши в барометъра S&P 500 бяха акциите на Devon Energy, Schlumberger и Baker Hughes.

Индексът на пазарната волатилност Cboe, който е познат като измерител на страховете, бе на ниво от около 25 пункта.

„Геополитическият риск е нещо, което е много, много трудно за търгуване и е нещо, с което не обичаме да преиграваме... затова се налага донякъде да чакаш“, каза главният изпълнителен директор в New Street Advisors Group Делано Сапору.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън отправи пламенен призив към руския президент Владимир Путин да се оттегли от война с Украйна, говорейки остро за „ненужната смърт и разрушения“, които Москва може да причини, и за международното възмущение, с което Путин ще се сблъска.

Коментарът бе предшестван от изявление от руското министерство на отбраната, според което Москва е оттеглила част от войските си от границата с Украйна.

Това спомогна за подобрение на настроението сред инвеститорите на Wall Street, като така индексите прекъснаха тридневната си серия от спадове във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още