IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин посети изненадващо Асад в Дамаск

Двамата президенти са дискутирали актуалната ситуация в страната

22:31 | 07.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Двамата лидери. <em>Снимка: EPA</em></p>

Двамата лидери. Снимка: EPA

Руският президент Владимир Путин посети за първи път сирийската столица Дамаск и се срещна с колегата си Башар ал Асад. Това съобщи президентският офис в Дамаск във вторник. Пред агенция "Интерфакс" говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че двамата президенти са се срещнали на команден пост на руската армия. Снимка показва как двамата се ръкуват на среща. Посещението не беше предварително обявено.

В рамките на почти деветгодишната сирийска гражданска война Москва е най-важният привърженик на правителството наред с Иран. С помощта на Москва привържениците на Асад отново могат да контролират около две трети от страната. Руски самолети редовно започват атаки срещу противници на правителството. 

Разговорът е касаел ситуацията в различни региони на страната, пояснява Песков. Военните са дали и своята оценка по темата. Според Песков Путин е заявил, че сега може уверено да каже, че „е предприет чудесен начин за възстановяване на териториалната цялост на страната“. Президентската служба на Сирия заяви, че Асад е благодарил на руските войници за техните „жертви" в гражданската война.

Русия отдавна се застъпва за това сирийското правителство да си върне контрола над страната. Затова Москва многократно призовава за изтеглянето на чуждите войски. Асад пък заяви няколко пъти, че иска отново да поеме цяла Сирия.

Според Песков Путин се е возил по улиците на Дамаск, за да добие представа за ситуацията. Там е можел да види с просто око, че „спокойният живот е възстановен“. Според Кремъл Асад е благодарил на Русия за подкрепата. Путин и Асад планират да посетят допълнителни места в Сирия, но за тях не бяха предоставени подробности.

Путин изненадващо пътува до Сирия и през декември 2017 г. По това време той се срещна с Асад в авиобаза Хамаим в провинция Латакия на запад и нареди да голяма част от руските войски да се изтеглят от гражданската война. През ноември 2017 г. Путин също изненадващо прие сирийския президент в руския морски курорт Сочи и даде знак, че военната операция на Москва се приближава към края си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Да бе как може такова нещо.. да се хилят тези убийци вместо да се предатат на защитниците на демокрацията ИДИЛ. Ал кайда, Ал нусра и т.н....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 4 години
Забравих и за портретите на вождовете да спомена - и в Белия дом, и в Конгреса редовно се снимат на фона на портрети разни бивши президенти и прочие политически лица, като тръгнеш от Дж.Вашингтон, Джексън и т.н. Не виждам принципна разлика. Същото важи и при снимки от Бъкингамския дворец - отзад често освен картини с пасторални мотиви, се виждат бивши монарси, херцози и т.н. Казано на твоя език - все вождове. Къде по-големи, къде по-незначителни. Тези горе на снимката с "ламперийката" спечелиха войната в Сирия, а САЩ и саудитците я загубиха. Това е простата истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
никакъв ... като кабинет на кмет ... :))) ... те ти боен команден център на нато как изглежда ...https://***.afcent.af.mil/About/Fact-Sheets/Display/Article/217803/combined-air-operations-center-caoc/вовата и сатрапът са в кметство , виж другото вече е команден център ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
vzhekoff
преди 4 години
Абе като гледам интериора на камерата на общините в Лондон - и там са с дървена ламперийка. К'ъв е проблема на лампериите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
пхахаа..хаха... с тая дървена ламперийка за облицовка на стените и портретите на вождовете ... не са мръднали и на йота като манталитет и интериор , което значи , че и в другите неща спят зимен мечешки сън от 70-те години на минналият век ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 20
korn
преди 4 години
Путин и мюсулманина Аасад в момент на блаженство. Аасад благодари на Путин, за това че руските момчета измират в имета на ислямския лидер. Асад е щастлив, въпреки че Сирия е разрушена, половин милион сирийци мъртви, други няколко милиона бежанци, 9 години война и не и се вижда края. Какви велики лидери. Алах Акбар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още