IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турско-руски разговори, докато хиляди сирийци бягат от бомбардировки в Идлиб

Ердоган обяви, че страната не може да се справи с нов бежански поток и призова Русия да спре ударите в северозападната провинция

09:08 | 24.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турска делегация посети в понеделник Москва за разговори за Сирия след съобщения, че подкрепяни от Русия атаки принуждават десетки хиляди сирийци да бягат към Турция, предаде агенция Ройтерс.
Турция вече е приела 3,7 милиона сирийски бежанци на своя територия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че страната не може да се справи с нов бежански поток и призова Русия да спре ударите в северозападната провинция Идлиб.

Базирана в Турция хуманитарна организация съобщи в понеделник, че 120 000 сирийци са се насочили към турската граница.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване на военните действия, които по думите му са предизвикали разселване на 30 000 души само през последната седмица, съобщи негов говорител.
Сирийският президент Башар ал Асад обеща да си върне Идлиб, който е последният важен район, оставащ под контрола на бунтовнически сили в продължаващата от осем години и половина гражданска война.

Русия и Иран подкрепят силите на Асад в конфликта, докато Турция подкрепя бунтовници, които се сражават срещу режима в Дамаск.

Самолети на руската и сирийската армия обстрелват конвои от цивилни, които се опитват да напуснат град Маарат ал Нуман в провинция Идлиб, твърдят правозащитни групи.
Сирийската армия обяви в понеделник, че е водила тежки сражения в югоизточната част на Идлиб и е превзела няколко села, убивайки голям брой терористи.

Москва и Дамаск отричат обвиненията, че бомбардират райони с цивилни и твърдят, че се сражават само с вдъхновявани от Ал Кайда ислямистки бойци.
Турски дипломатически източник заяви, че делегацията в Москва ще обсъди също възможното разполагане на турски военни в Либия, след като Анкара и Триполи подписаха споразумение за военно сътрудничество.

Русия обяви, че е разтревожена от подобна перспектива.
Ердоган заяви в неделя, че Турция може да увеличи военна подкрепа за признатото от ООН правителство на Файез ел Сарадж, което се сражава със сили, предвождани от маршал Халифа Хафтар. Русия, Египет и Обединените арабски емирства подкрепят Хафтар, който се опитва да превземе столицата Триполи.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разговаря вчера по телефона с руския си колега Сергей Лавров за последния развой на събитията в Сирия и в Либия. Подробности от разговора не бяха съобщени, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
Ивайло , да си ядеш аватара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Когато американците бомбардираха за да разчистят терен на Ислямска "държава" сирийците не бягаха.Когато всички главорези ги спасиха от изтребление в Идлиб, пак нямаше проблем.Когато Ердоган пое ангажимент да ги разоръжи и не го направи - пак няма проблем.Когато главорезите пак пуснаха дронове по руската база - пак няма проблем.Когато САЩ крадат сирийски нефт - пак така.Когато на Асад и Путин им писна - о!, голям проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 17
ivailojelyazkov
преди 4 години
савецкия амбасадор в Анкара да не даде фира както предния................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още