Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Разпродажбата на технологичните акции оцвети в червено щатските индекси

Книжата на Tesla поевтиняха с над 4%

Разпродажбата на технологичните акции оцвети в червено щатските индекси

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията на червена територия, след като редовната търговия беше белязана от бурната разпродажба на технологични акции на фона на нарастващата инфлация в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който отразява търговията с акции на 30-те най-големи американски публични компании, се понижи с 681 пункта, или с 1,99%, до ниво от 33 587,40 пункта, отчитайки най-слабия си ден от януари насам.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 2,15 на сто до 4062,96 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 357,74 пункта, или 2,67%, от стойността си, понижавайки се до равнище от 13 031,68 пункта.

Книжата на Microsoft, Apple, Alphabet, Facebook и Amazon поевтиняха съответно с 3%, 2,6 на сто, 3,2%, 1,3 на сто и 2,2%.  Цената на акциите на Nvidia, Intel и AMD се понижи съответно с 3,9%, 2,5 на сто и 2,9%.

Стойността на книжата на Tesla Inc. отчете спад от 4,5 на сто.

Акциите на Visa и MasterCard поевтиняха съответно с 1,9% и 2,8 на сто, докато тези на PayPal изтриха 3,4% от стойността си.

Потребителските цени в САЩ се повишава през април с най-бързия темп от 2009 г. насам, засилвайки дебата за траекторията на инфлацията. Индексът на потребителските цени се увеличи с 0,8% в сравнение с предходния месец на фона на рекордно увеличение на разходите за употребявани автомобили, като нарастващото търсене дава възможност на компаниите да прехвърлят към потребителите по-високите разходи.

В годишно измерение индексът на потребителските цени се повишава до 4,2%, изкривен от сравнението в началото на пандемията през април 2020 г. Този феномен, известен като базов ефект, ще изкриви и показанията през май и вероятно ще обърка започналия дебат за инфлацията.

„Имайте предвид, че Фед даде ясно да се разбере, че няма да позволи нарастването на инфлацията непременно да го отклони от разхлабената политика и подчерта, че скокове като този могат да бъдат преходни. Така че дали това е тенденция? Това предстои да видим”, коментира Майк Ловенгарт, управляващ директор в E-Trade.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 1,692% и 2,413 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст в стойността от 0,66% до 90,74 пункта.

На петролните пазари международният бенчмарк Брент поскъпна с 0,74% до 69,06 долара за барел, докато цената на американския лед суров петрол WTI се повиши с 0,80 на сто до 65,80 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,72% до 1822,6 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Отслабналото търсене на маски накара Honeywell да затвори два завода