IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците в Сената не успяха да прокарат пакета от стимули за икономиката

Планът не успя да събере 60-те необходими гласа

23:31 | 10.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Сенатът не успя да приеме план за стимулиране на икономиката заради коронавируса на републиканците, поредният удар за блокираните усилия за приемане на нов пакет от мерки за смекчаване на щетите за икономиката от пандемията, предава CNBC.

Планът не успя да събере 60-те необходими гласа за процедурната стъпка за приемането му. Всички присъстващи демократи и един републиканец – Ранд Пол от Кентъки, се противопоставиха на плана. Почти единодушният вот на републиканците следва седмици на разногласия в редиците им за това дали да приемат допълнителна помощ.

Законопроектът щеше да върне допълнителните федерални помощи при безработица на стойност 300 долара седмично, наполовина по-малко спрямо плащането на 600 долара седмично, което изтече в края на юли. Той също така щеше да разреши нови кредити за малкия бизнес и да насочи пари към училища и към тестове, лечения и ваксини срещу COVID-19.

Мярката не включваше второ директно плащане от 1200 долара на физически лица. Тя също така не предвижда нови облекчения за изпадналите в затруднение щатски и местни власти, както и средства за подкрепа за плащането на наем или вноски по ипотечни кредити и продоволствена помощ. Всичко това са приоритети за демократите.

„Това е повече от недостатъчно. Това е напълно неадекватно“, каза лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър от Демократическата партия за плана на републиканците.

Конгресът не можа да приеме пети пакет от мерки за подкрепа на икономиката заради коронавируса, въпреки че вирусът заразява десетки хиляди американци дневно, а икономическите проблеми на милиони безработни хора се задълбочават.

Макар че президентът Доналд Тръмп предприе едностранни мерки за разширяване на временната помощ при безработица за някои американци и ограничаване на принудителните изгонвания от дома за няколко месеца, само Конгресът може да приеме обхватни мерки за подкрепа, защото контролира федералните разходи.

Засилват се съмненията, че конгресмените ще могат да одобрят нови стимули по време на разгорещените последни седмици преди изборите през 2020 г. Въпреки това председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза пред репортери, че се надява Конгресът да приеме нов законопроект преди изборите на 3 ноември.

В отговор на въпрос в сряда дали може да бъде приет нов пакет от мерки в подкрепа на икономиката, финансовият министър Стивън Манучин заяви: „Не знам“. „Ще видим. Надявам се да имаме, това е важно за много хора“, каза главният преговарящ от името на администрацията на Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още