Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ и Китай работят по рамката на финалното търговско споразумение

Според източници преговарящите от двете страни вече маркират в писмен вид принципните си ангажименти по някои от най-заплетените спорни въпроси

САЩ и Китай работят по рамката на финалното търговско споразумение

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и Китай са започнали да маркират принципните си ангажименти по едни от най-трудните въпроси в рамките на техния търговски спор. Това е най-значителният напредък досега към решаването на конфликта помежду им, съобщават източници, запознати с преговорите, пред Ройтерс.

Новината бе съобщена на фона на продължаващите преговори между двете страни, които тази седмица се провеждат във Вашингтон. Преговарящите остават разделени по редица от исканията на американските власти за структурни промени в китайската икономика.

Още по темата

Въпреки това започват да се очертават рамките на това, което може да се окаже крайно споразумение, съобщават източниците. Според тях и двете страни работят за това да се договорят, преди да изтече крайният срок за влизането в сила на нови, по-високи американски мита върху китайски внос за 200 млрд. долара – 1 март.

Преговарящите подготвят шест меморандума за разбирателство по структурни въпроси – принудителен трансфер на технологии и кражби онлайн, права върху интелектуалната собственост, сектор на услугите, валути, земеделие и търговски бариери, които не са свързани с мита. Това съобщават двама източници, запознати с напредъка на преговорите.

Според един от тях по време на срещите между китайски и американски представители в Пекин миналата седмица двете страни са си разменили текстове и са работили по структуриране на задълженията си в писмен вид.

По думите му процесът вече се е превърнал в истински търговски преговори. Дори се е обмисляло участниците да останат в Пекин, за да продължат диалога, но в крайна сметка са предпочели да се запази досегашният формат на редуване на разговорите в китайската и американската столица.

Меморандумите за разбирателство покриват най-заплетените въпроси по отношение на търговските отношения между двете държави и от гледна точка на САЩ целят да прекратят практиките, които на първо място накараха президента Доналд Тръмп да въведе мита.

Според един от източниците все още няма гаранция, че преговорите няма да завършат с провал. Въпреки това работата по меморандумите е най-значимата стъпка към това властите в Китай да бъдат убедени да подпишат споразумения както за по-общи ангажименти, така и за предприемането на конкретни мерки.

САЩ обвиняват Китай в това, че принуждава американски компании с бизнес в Китай да споделят технологиите си с местните си партньори, както и да предоставят своя интелектуална собственост. Американската администрация също така обвинява Пекин в налагането на търговски бариери, които не са свързани с налагането на мита, като предоставянето на субсидии за местни компании, регулации, процедури за лицензиране, продуктови стандарти и др., които според САЩ държат американските стоки извън китайския пазар или дават несправедливо предимство на местните компании.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow прибавя над 500 пункта при старта на първата сесия за седмицата*