Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ ограничава биогоривата с ретроактивна мярка за 2020 година?

Мярката е в подкрепа изцяло на петролните рафинерии

САЩ ограничава биогоривата с ретроактивна мярка за 2020 година?

Снимка: Архив Ройтерс

Агенцията за опазване на околната среда в САЩ се готви да намали квотите за биогоривата през 2020 година с ретроактивно действие, сочат източници на Ройтерс. Институцията потвърждава, че е изпратила за съгласуване до комисията по бюджет към Белия дом предложение, касаещо количеството на биогоривата в продаваните в САЩ блендове.

Производителите на биогорива и земеделци се оплакват, че подобна мярка застрашава бизнеса им. Вероятно това ще подсили и споровете между петролните рафинерии и производителите на биогорива, допълва още Ройтерс.

Още по темата

Очакванията са Агенцията за опазване на околната среда в САЩ да предложи намаление на дела на зелените горива в смесите и за 2021 и 2022 година. Според източници на Ройтерс като мотив е посочено намалението на търсенето на горива вследствие на пандемията от коронавируса.

Но подобно развитие на нещата може да постави под въпрос амбициите на Джо Байдън и администрацията на Белия дом за позеленяване на американската икономика. Някои от анализатори коментират, че мярката е изцяло в полза на петролната индустрия.

Според американското законодателство рафинериите трябва да смесват определени количества зелени горива в своя микс или да купуват специални кредити, с което допринасят за намаляването на емисиите от петролната индустрия. Рафинериите могат да поискат намаление на квотите, ако докажат, че това ще доведе до финансови щети.

Заради пандемията определянето на квотите за 2021 година се бави с около половин година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
S&P 500 отстъпи от рекорда си след забавянето на инерцията от сезона на отчетите