IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се отправят в търсене на начин да съдят ОПЕК за договорки

Проекткозакон за промяна на антитръстовото законодателство се завръща в Конгреса

10:07 | 02.10.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

При цени на петрола, които удариха 4-годишни върхове, отдавна изпадналите в латентно състояние предложения да се позволи на САЩ да съдят страните от ОПЕК ще бъдат преразгледани в Конгреса, макар че някога не се залагаше особено, че ще се превърнат в закон, коментира Ройтерс.

Подкомисия на американския Сенат организира в сряда изслушване по т.нар. Закон срещу картелите за производство и износ на петрол, или NOPEC, който може да отмени суверенния имунитет, от дълго време защитаващ страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) от правните действия на САЩ.

Законът би променил антитръстовото законодателство на САЩ, позволявайки производителите от ОПЕК да бъдат съдени за сключването на споразумения. Той ще направи незаконно ограничаването на производството на петрол и газ, както и определянето на цените им. А така ще се премахне държавния имунитет, който американският съд определи, че съществува съгласно сегашното законодателство.

Предишни държавни лидери на САЩ се противопоставяха на NOPEC, но възможността този път да се стигне до успех може би се е засилила заради честите критики на президента Доналд Тръмп срещу ОПЕК. Другата причина са редицата очаквания, че сортът Брент може да стигне 100 долара за барел съвсем скоро.

ОПЕК го дразни“, казва Джо МакМонигъл, старши енергиен анализатор в Hedgeye Potomac Research. “Всички смятат, че може лесно да подкрепи NOPEC”.

Саудитска Арабия лобира пред американското правителство да не допусне приемането на закона, коментират запознати източници. Бизнес групи и петролни компании също се противопоставят на проекта, позовавайки се на възможността за реципрочни мерки от други страни.

ОПЕК контролира производството от страните членки, определяйки производствени квоти. Цените са се повишили с 82% след решението на картела да намали добива си в края на 2016 г., а в понеделник удариха 84 долара за барела. Законодателите изливат гнева си върху групата, заявявайки, че тя вреди на потребителите и представлява намеса на свободните пазари.

Версия на NOPEC бе прокарана в двете камари на Конгреса през 2007 г., но след това бе спряна, тъй като президентът Джордж Буш заяви, че ще наложи вето върху законодателството. Шансовете проектът да мине тази година са малки, тъй като Камарата на представителите трябва да има сесии още само 16 пъти до края на годината, а това оставя малко време за приемането на по-спешни неща, например финансирането на правителството.

Саудитска Арабия – най-големият износител на петрол в света, се опасява, че NOPEC може да се превърне в следващата JASTA – законът, който позволява на жертви на атаките от 11 септември в САЩ да съдят Рияд, коментират източниците. Законът JASTA се смята за ключов за колебанието на държавната Saudi Aramco да листне акциите си на пазарите в САЩ в предстоящото си IPO.

По-рано тази година Американската търговска палата и Американският петролен институт казаха пред Конгреса, че се противопоставят на проекта, заявявайки, че нарастващото енергийно производство на САЩ е смекчило влиянието на ОПЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 5 години
:) особенно на своите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още