IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще промени ли курса си най-мощната централна банка?

Само в рамките на два месеца в речите на Пауъл се долавят огромни за централен банкер различия в тона

15:28 | 29.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джером Пауъл по време на речта си в Ню Йорк в сряда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джером Пауъл по време на речта си в Ню Йорк в сряда. Снимка: Ройтерс

За инвеститорите по целия свят днес има един голям въпрос: Дали една от най-важните и влияещи на цените на фондовите пазари централни банки няма да промени досегашното си поведение? Ако се случи, това ще доведе до неизбежна и значителна промяна в портфейлите на международните мениджъри на активи и банки, а това ще е важно за всички.

Какво се случи? Джером Пауъл, ръководител на Федералния резерв на САЩ, изнесе реч в Ню Йорк в сряда вечерта, обсъждайки, наред с други неща, равнището на лихвените проценти в САЩ. Пауъл заяви, че лихвеният процент сега е „малко под“ своето неутрално ниво.

Това звучи достатъчно безобидно на пръв поглед, но всичко това, преведено от езика на централните банкери на езика на средностатистическите граждани, означава, че сега лихвеният процент може да е достигнал почти нивото, с което нито възпира, нито подхранва икономическото развитие в Съединените щати. Финансовият свят следеше речта отблизо, не на последно място защото през последните дни американският президент Доналд Тръмп не спря да критикува председателя на Фед, когото той самият назначи на длъжност през февруари. В момента Тръмп гледа на Фед като на „най-големия си проблем".

Едва изрекъл Пауъл фразата „почти под“, цените на акциите се повишиха значително на Wall Street - индексът Dow Jones бързо набра над 600 пункта и завърши деня с ръст от 2,5% - най-високия дневен ръст от март насам, доларът поевтиня, а доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна до 3%. Тази реакция показва, че ключовите инвеститори започват да се съмняват, че централните банкери около Пауъл ще запазят курса си и ще продължат да повишават лихвените проценти толкова бързо, колкото се очакваше.

На какво основават те съмненията си? Преди всичко сравняват сегашната реч на най-важния централен банкер в света с коментарите на същия този човек от октомври, когато Пауъл се изрази по-уверено за мощта на американската икономика и посочи, че основният лихвен процент е доста под своето неутрално ниво. За ръководител на централната банка между двете изказвания има цяла пропаст. 

Сега налице са няколко тълкувания: Дали Пауъл сега наистина намеква за промяна на курса? Или просто възнамерява да коригира твърденията си от октомври? Очевидно е, че през последните дни ключовите американски централни банкери подхождат с по-въздържан тон, що се отнася до темата за основните лихвени проценти.

Коментарите на Пауъл относно самите ключови лихвени проценти не предоставят допълнителна информация, те са прекалено неясни. Съществуват обаче индикации в коментарите му за икономическото развитие на Съединените щати като цяло - според него икономиката остава в много стабилно състояние, безработицата е ниска и ще остане такава, а инфлацията е ограничена. Но председателят на Федералния резерв смята, че донякъде високата степен на задлъжнялост на американските компании е потенциална заплаха и той конкретно коментира темата - нивото на лихвените проценти в крайна сметка определя колко лесно е за дадена компания да замени стария си дълг с нов.

Самият Пауъл не споменава имена на фирмите. В продължение на седмици обаче сериозна тема е пазарът на американски корпоративни облигации на стойност 3 трилиона долара, а участниците спекулират с името на индустриалната група General Electric (акциите ѝ са се обезценили с 50% от началото на годината) като смятат, че тя може да постави възможното начало на криза на този важен пазар. Ако възникнат сериозни промени в тази област, е по-вероятно - според твърде единодушното мнение на пазарните наблюдатели, централната банка да се намеси, отколкото да допусне нова десетпроцентна загуба на стойност на акциите на Apple или Amazon, пише в свой анализ германският FAZ.

Също така изглежда очевидно, поне от първите коментари на американски банкери и мениджъри на активи на речта на Пауъл, че Фед може да промени курса си едва през следващата година. Ново повишение на лихвите през декември се счита за твърдо. Но дали ще има още четири увеличения на лихвените проценти през 2019 г., както смятат икономистите в Goldman Sachs и JP Morgan в момента, изобщо не е ясно, а някои пазарни цени дори подсказват за само едно увеличение.

За самия Пауъл всичко това не е и без политическо значение: той и централната банка имат ясен мандат и не им е позволено да създават в обществото впечатлението, че се поддават на натиск от страна на Белия дом. Те постоянно трябва да изясняват, че зад техните решения стоят само икономическите показатели, а не интервюта или съобщенията в Twitter на президента Тръмп. Той, от своя страна, няма да се откаже от натиска си, защото в момента не се нуждае от отслабваща икономика - не и за целите на своята вътрешна политика, нито със сигурност на фона на споровете си с Китай и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 6
lyusien
преди 5 години
Лихвите на ФЕД ще бъдат повишени със четвърт пункт Независимо какво говори или какво иска Тръмп Централната банка е независима След това може да има пауза във повишаването на лихвите и всичко ще зависи от данните за американската икономика най важните от които са ръста на Б В П и инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 5 години
добре де дай определени за новия термин -- информационна икономика !Виждам кво не е, но какво е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 14
Иван Митев
преди 5 години
САЩ страдат от възникналите щети при работата на Фед.Фед няма капацитет да спаси САЩ от нарастване на страданията.За спасение на САЩ от катастрофална криза е необходимо да се помогне на Фед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Това показва едно и само едно - лихвите губят своята роля да бъдат инструмент на монетарната политика. Монетаристите на Фридман може да излязат в пенсия, защото се заражда нов тип икономика - информационна икономика. Тя не отговаря на класическите модели, върху които съществуваха доктрините на кейнсианството и монетаризма. Информацията не е струг, който да бълва детайли в зависимост от манипулацията на паричната маса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още