IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл остава оптимист за икономическия растеж на САЩ

Според него прогнозите са за продължаващ стабилен растеж, ниска безработица и инфлация близо до 2%

21:02 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джером Пауъл <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джером Пауъл Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че той, както и неговите колеги, продължават да поддържат „стабилна“ прогноза за американската икономика. Той също така посочи, че лихвените проценти са малко под т. нар. неутрални стойности.

След коментарите на гуверньора доходността по американските държавни ценни книжа, както и стойността на долара, спадна, а цените на акциите получиха тласък, съобщава Bloomberg.

„Моите колеги от Федералната комисия за отворени пазари и аз, както и много икономисти от частния сектор, прогнозираме продължаващ стабилен растеж, ниска безработица и инфлация близо до 2%“, заяви Пауъл, имайки предвид комисията, която задава лихвените проценти.

Гуверньорът също така изтъкна, че той и неговите колеги са наясно с това, че икономическите ефекти от  увеличаването на лихвите не са ясни и може да отнеме година или дори повече, за да бъдат напълно осмислени. И докато прогнозите на Комисията се основават на най-добрите оценки за бъдещото развитие, то няма „предварително зададен път“ за осъществяването на политиките.

Пауъл също така наблегна и на някои свои притеснения за нивата на корпоративен дълг и най-вече за кредитополучателите с висок ливъридж, които „със сигурност ще се изправят пред бедствие, ако икономиката тръгне надолу“. Въпреки това според него областта представлява слаб риск за системата. По думите му рисковете за финансовата стабилност като цяло са умерени.

Коментарите на Пауъл за икономическата и финансовата политика по всяка вероятност ще бъдат прието като поддържането на линията на Фед за ново увеличаване на лихвените проценти през декември. Те обаче не предлагат много знаци за това колко ръстове ще бъдат необходими през 2019 г.

В изказването си гуверньорът също така повтори, че Фе ще трябва да реагира внимателно и на предстоящите икономически данни.

По думите му основната лихва на централната банка е „точно под широкия диапазон на оценки на нивото, което ще бъде неутрално за икономиката – което нито ускорява, нито забавя растежа“.

Междувременно с наближаването на 2019 г. инвеститорите започнаха да се съмняват, че от Фед ще спазят прогнозата си за средно три увеличения на лихвата догодина заради идващите данни за забавен растеж и несигурност около продължаващия търговски спор между САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още