IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 достигна нов исторически връх благодарение на производителите на чипове

Примирието на търговския фронт между САЩ и Китай подкрепи основните американски индекси

23:57 | 01.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси отбелязаха ръст, след като САЩ и Китай се договориха да отложат налагането на нови мита върху техни стоки в опит да възобновят търговските преговори, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,77% и достигна исторически връх от 2964,33 пункта. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 117,44 пункта към стойността си до равнище от 26 717,43, а Nike и Apple се представиха най-добре. Технологичният показател Nasdaq Composite скочи с 1,06% до ниво от 8091, 16 пункта.

Книжата на повечето производители на чипове поскъпнаха. Цената на акциите на Skyworks Solutions се повиши с 6%, а Micron Technology напредна с 3,9%. Книжата на Qualcomm и Broadcom поскъпнаха съответно с 1,9% и 4,3%, а технологичният гигант Apple също отбеляза ръст от 1,8%.

При най-високото си ниво по време на сесията S&P 500 скочи с 1,2%, а Dow и Nasdaq добавиха съответно 290 пункта и 1,8%.

Основните индекси започнаха да ограничават ръстовете си към средата на сесията. Ако не беше големият ръст при производителите на чипове и други технологични компании, това вероятно щеше да е обикновен борсов ден с леки повишения като реакция на търговското примирие.

Скокът на Wall Street в началото на второто полугодие следва силните първи шест месеца на годината. S&P 500 е отбелязал ръст от над 17% от началото на годината, като постигна най-доброто си първо полугодие от над 20 години.
Dow напредна със 7,2% през юни, което е най-голямото му повишение за този месец от 1938 г. S&P 500 прибави 7,9% към стойността си за месеца и това беше най-доброто му представяне през юни от 1955 г.

Американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин се съгласиха да не налагат нови мита на американски и китайски компании след разговорите им в рамките на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония, в събота.

Тръмп каза също, че САЩ ще смекчат ограниченията върху американски компании за продажба на продукти на китайския телекомуникационен гигант Huawei. САЩ забраниха на компаниите да продават на Huawei през май, като се позоваха на опасения за националната сигурност. Американският президент каза още, че Китай ще „купува американски земеделски стоки“.

Четан Ахя, главен икономист на Morgan Stanley, определи резултата от срещата между Тръмп и Си като „несигурна пауза“. Няма „непосредствена ескалация, но не съществува и ясен път към обхватна сделка. Нямаме яснота дали е постигнат истински напредък по основните проблеми, които доведоха до първоначалния провал на преговорите“, отбеляза той.

Изявление на Лари Кудлоу, директор на Националния икономически съвет, засили несигурността около търговските отношения между САЩ и Китай. Кудлоу каза пред Fox News в неделя, че Тръмп не е дал на Huawei „обща амнистия“. Той допълни, че няма график за финализирането на сделката.

Несигурността около търговските отношения между САЩ и Китай ще продължи да се отразява негативно на перспективите за корпоративните печалби, казва Лари МакДоналд, главен редактор на The Bear Traps Report.

По данни на FactSet печалбата за второто тримесечие на компаниите от S&P 500 ще намалее на годишна основа.  Прогнозите за резултатите през третото тримесечие също бяха понижени до спад спрямо предходната година, тъй като очакванията за печалбата на международни компании с експозиция към Китай се влошават.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 2,033% и 2,555%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,74% до 96,84 пункта. Еврото поевтинява с 0,76% до 1,1283 долара, а паундът губи 0,45% от стойността си до 1,2636 долара. Спрямо йената доларът поскъпва с 0,52% до 108,44 йени.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, след като ОПЕК+ обяви, че ще удължи съкращенията на добива. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,1% до 59,09 долара за барел, след като за кратко преминаха границата от 60 долара. Контрактите върху международния бенчмарк Брент добавиха 0,5% към стойността си до 65,07 долара за барел.

Златото поевтиня с близо 2%, след като инвеститорите се насочиха към по-рискови активи на фона на възобновяването на търговските преговори между САЩ и Китай. Американските фючърси върху ценния метал отписаха 1,8% от стойността си до 1387,4 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още