IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново примирие на търговския фронт между САЩ и Китай*

Тръмп няма да налага нови мита върху китайски стоки, търговските преговори между двете страни ще бъдат възобновени

08:17 | 29.06.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин са се договорили за ново примирие в търговската им война, премахвайки непосредствената заплаха за световната икономика, въпреки че трайният мир продължава да им убягва, предава Bloomberg.

Двете страни са се договорили да възобновят преговорите в областта на търговията, които бяха прекратени миналия месец, съобщава китайската осведомителна агенция Синхуа, като допълва, че САЩ са се съгласили да не налагат нови мита върху китайски стоки. Тръмп заяви, че САЩ ще публикуват комюнике около 15,30 ч. местно време.

„Имахме много добра среща с китайския президент Си“, заяви Тръм пред репортери след разговора им в рамките на срещата на върха на Г-20 в Япония. „Отлична, бих казал отлична. Толкова добра, колкото трябваше да бъде. Обсъдихме много неща и отново сме на прав път“, допълни американският президент.

Връщането на масата на преговорите слага край на 6-седмична безизходица, която разтревожи компании и инвеститори, и поне временно успокоява опасенията, че двете най-големи икономики в света се насочват към нова Студена война. Все още не е ясно обаче дали те могат да преодолеят различията, които доведоха да провала на предишното примирие, постигнато на срещата на върха на Г-20 миналата година.

Притесненията от безизходица накараха инвеститорите да очакват смекчаване на паричната политика от централната банка и да се насочат към активи-убежища. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се срина до най-ниското си ниво от години. Японската йена, която традиционно се възползва от търсенето на качествени активи от инвеститорите, поскъпна, а американският долар понижи курса си спрямо основните валути, включително спрямо китайския юан. Фондовите пазари се насочваха нагоре или надолу при всеки нов обрат на търговската война.

След провала на преговорите на 10 май Тръмп повиши митата върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%. През последните дни той заяви, че следващата стъпка може да са мита от 10% върху целия останал внос от Китай – стоки на стойност около 300 млрд. долара, включващи от смартфони до детски дрехи.

Друго голямо препятствие е поставянето на Huawei Technologies в черния списък на САЩ заради опасения за националната сигурност. Мярката заплашва да отреже достъпа на китайския гигант до американски технологии. Администрацията на Тръмп лобира пред съюзници от цял свят да не купуват оборудване на Huawei, което според САЩ може да бъде използвано за шпионаж в полза на Китай.

През по-голямата част от първия ден на срещата на върха в петък Си обещаваше да отвори китайската икономика и същевременно разкритикува САЩ, без да ги споменава конкретно, за атаката им срещу световната търговска система.

В изявление пред африкански лидери в петък Си отправи не съвсем прикрита критика към търговската политика „Америка на първо място“ на Тръмп, като предупреди да не се използват „грубиянски практики“. Той допълни, че „всеки опит за поставяне на нечии интереси на първо място и за подкопаване на интересите на останалите няма да спечели популярност“.

Си критикува САЩ и заради Huawei и заяви, че Г-20 трябва да запази „завършеността и жизнеността на глобалните снабдители вериги“. Китай настоя тази седмица Huawei да бъде изваден от черния списък при постигане на споразумение.

Тръмп посочваше намаляването на търговския дефицит на САЩ с Китай, който достигна рекордите 419 млрд. долара миналата година, като своя основна цел. Но впоследствие вниманието на администрацията му се насочи към ограничаването на китайския достъп до американски иновации. Китайското правителство реагира с все по-остра реторика, подчертаваща готовността му за дълга битка.

Другите разногласия, които доведоха до провала на преговорите, бяха свързани с кражбата на интелектуална собственост и субсидии за индустрията, както и кога и как да бъдат отменени митата, превърнати от Тръмп в най-мощния му икономически инструмент.

Въпреки критиките от американските компании президентът остава убеден, че митата са му дали лост за влияние над търговските партньори и че са помогнали на американската икономика, като в същото време са навредили на китайската.

*Информацията е допълнена в 8,44 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 9
Solar Power
преди 4 години
Дрън дрън. Най-големите расисти са китайците.Не ти ли писна на всичко у вас да пише Made in China ?Не се ли замисляш защо не пише Made in Bulgaria ?Не се ли досещаш,че единствения който има топки да се опълчи на Чайна доктрината е точно Доналд Дъг ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
pantera
преди 4 години
Значи Доналд Дъг е убеден, че "...митата са му ... помогнали на американската икономика, като в същото време са навредили на китайската." Този човек е откровено злобен, патологичен лъжец и недобронамерен нарцис.Да не говорим за дипломатичните му умения.Лошото е, че го избират американците расисти (колкото и да е странно и забавно, че има такъв феномен в държава на 2 века), а от него страда целия свят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още