IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е поискал от кабинета си изготвянето на проект за търговска сделка с Китай

Искането е в резултат на разговор между американския президент и китайския му колега Си Дзинпин

10:16 | 02.11.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп иска да постигне търговско споразумение с китайския си колега Си Дзинпин в рамките на срещата на Г-20 в Аржентина по-късно този месец и е поискал от ключови свои подчинени да започнат изготвянето на потенциалните условия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на четирима запознати източници.

Желанието за сделка с Китай е в резултат на на телефонен разговор между двамата президенти в четвъртък, казват източниците, поискали анонимност. Тръмп е описал разговора като „дълъг и много добър“ и заяви в туит, че дискусиите им по търговията се „движат напред добре“.

Тръмп е поискал от ключови министри екипите им да изготвят потенциална сделка, с която да сигнализират прекратяването на ексалиращия търговски конфликт, казват източниците, добавяйки, че в процеса са включени няколко агенции.

Телефонният разговор от четвъртък е първият публично обявен такъв между Си Дзинпин и Тръмп от шест месеца. Двете страни заявиха, че са провели конструктивна дискусия по Северна Корея и търговията, а китайските държавни медии казват, че Тръмп е подкрепил „честата, пряка комуникация“ между двамата президенти и „съвместните усилия за подготовка“ на планираната среща по време на срещата на Г-20, която ще се проведе на 30 ноември и 1 декември.

На кампанийна среща в Колумбия, щата Мисури, в четвъртък Тръмп каза, че „те искат сделка“.  цхина цхина

Не е ясно дали Тръмп е отстъпил по някои от исканията на САЩ, на които Китай се противопоставя.

Реакциите към новината са смесени – някои анализатори я виждат като положителен сигнал за пробив, докато други смятат, че това е план на администрацията на Тръмп да засили пазарните настроения преди междинните избори следващата седмица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
igigov
преди 5 години
Тръмп си знае работата, така се показва на кучето кой е господаря. Човека си постига всичко от програмата бавно и методично. Няма да се учудя до края на 2019 1? да е =1$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
pioner
преди 5 години
Интересно очаквах американците да издържат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още