IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър

Новината беше обявена в Twitter от държавния глава

20:57 | 09.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Reynolds/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп обяви в Twitter, че е уволнил министъра на отбраната Марк Еспър, пише CNBC.

Решението беше взето около пет месеца, след като Тръмп и лидерът на Пентагона влязоха в публичен спор как трябва да се подходи към гражданските вълнения в американските градове.

„Искам да му благодаря за службата“, написа държавният глава. 

Говорител от Министерството на отбраната е отказал да коментира въпроса.

Отново от туит стана ясно и кой ще поеме поста на Еспър.

„Имам удоволствието да съобщя, че Кристофър К. Милър, високо уважаваният директор на Националния център за борба с тероризма (единодушно потвърден от Сената), ще изпълнява длъжността министър на отбраната...“, написа Тръмп, допълвайки, че решението му влиза в сила веднага.

Милър, който е прекарал 31 години в американската армия, през август встъпи в длъжност като директор на Националния център за борба с тероризма. Преди това той беше част от Съвета за национална сигурност.

Смяната се случва в момент, в който Тръмп отказва да приеме резултатите от президентските избори.

Уволнението на Еспър може да не е последното. Представител на администрацията на Тръмп е коментирал пред CNBC: “предполагам, че ФБР и ЦРУ са следващите“, като визира директора на ФБР Кристофър Рай и директора на ЦРУ Джина Хаспъл.

През юни Епсър заяви пред репортери, че не подкрепя позоваването на Закона за въстанията от 1807 г., което позволява на Тръмп да разположи действащи американски войски, за да отговори на гражданските вълнения, свързани с протестите срещу полицейската жестокост в страната.

Часове след това прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани заяви, че Тръмп има „единствената власт“ да задейства мярката. На въпрос дали държавният глава е бил подразнен от думите на Епсер, Макенани даде хладен отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още