Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Wall Street записа трета поредна седмица на спадове

Разпродажбите в технологичния сектор подложиха на натиск основните индекси отвъд океана и тази седмица

Wall Street записа трета поредна седмица на спадове

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси завършиха със спад волатилна седмица, в която инвеститорите продължиха да отбягват акциите на големи технологични компании, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 244,56 пункта от стойността си и завършва седмицата на ниво от 27 657,42 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,12% до ниво от 3319,47 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 1,07% и достигна ниво от 10 793,28 пункта. S&P 500 стигна най-ниското си ниво за месеца, след като отбеляза исторически връх на 2 септември.

Основните индекси отвъд океана отбелязаха спад за трета поредна седмица, записвайки най-дългата си поредица от седмични понижения от миналата година насам. Dow регистрира лека загуба от началото на седмицата. S&P 500 загуби 0,7% от стойността си, а Nasdaq отбеляза спад от 0,6% за периода.

Книжата на Apple поевтиняха с над 3% в петък. Цената на акциите на Microsoft и Alphabet се понижи със съответно 1,2% и 2,4%. Netflix загуби 0,1% от стойността си, а книжата на Facebook поевтиняха с 0,9%.

„Наблюдаваме краткосрочно слабо представяне на тези акции, но също и силно представяне в дългосрочен план“, коментира Марк Травис, главен изпълнителен директор на Intrepid Capital. Според него обаче проблемите на технологичните компании ще са краткосрочни. Доста от компаниите, „генерират много пари и имат стабилни счетоводни баланси. Те също така са вездесъщи от гледна точка на употребата им от хората“, допълва Травис.

Големите технологични компании също записват седмични спадове. Facebook и Amazon са загубили над 5% тази седмица. Alphabet, Netflix, Apple и Microsoft също регистрират силен спад през същия период. За месеца книжата и на шестте компании са надолу с най-малко 10%. Apple конкретно е загубила 17,2% от стойността си през септември.

Движенията в петък се случват в момент, когато редица индивидуални акции, ETF-и и опции върху индекси се напът да изтекат. Това може да доведе до волатилна търговия, а големи инвеститори вероятно ще се откажат от тези позиции преди изтичането.

Напрежението между Китай и САЩ също подкопава пазарните нагласи, след като американското правителство съобщи, че ще блокира всички сваляния на TikTok и WeChat в страната в неделя. Цената на акциите на Oracle, която опитва да вземе миноритарен дял в компанията-майка на TikTok, ByteDance, намаля с 0,7%.

Републиканците и демократите продължават усилията да се разберат колко помощ да продължат да предоставят във втори пакет фискални стимули. Президентът Доналд Тръмп заяви в сряда, че харесва „по-големите числа“ и призова конгресмените от Републиканската партия да подкрепят по-големи стимули за преодоляване на последиците от коронавируса. Но републиканците са скептични към коментарите му.

„Има признаци за забавяне на икономическото възстановяване в САЩ и ръст на тематичните рискове“, казват анализатори в компанията MarketDesk Research. „Предвид всички рискове е най-добре да сме предпазливи през идните месеци“, допълват те.

В същото време пътят към ваксина за COVID-19, която е много важна за възстановяването на икономиката, остава неясен. Представители на здравните власти заявиха, че ваксините ще бъдат в ограничени количества тази година, а няма да се разпространяват широко през идните шест до девет месеца.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа достигна ниво от съответно 0,697% и 1,455%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, нарасна минимално с 0,01% до ниво от 92,98 пункта. Еврото поевтиня с 0,02% до 1,184 долара, а паундът загуби 0,40% от стойността си до 1,292 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,15% до 104,57 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се представиха смесено в петък, след като либийски командир заяви, че блокадата върху износа на петрола на страната ще бъде отменена за един месец, а спадът на американския фондов пазар също натежа върху фючърсите.

Но американският лек суров петрол WTI и международният бенчмарк Брент записаха седмичен ръст, след като Саудитска Арабия притисна съюзниците си за спазват квотите за добив, ураганът „Сали“ намали американския добив, а банките, включително Goldman Sachs прогнозираха дефицит на предлагането.

В петък фючърсите върху Брент поевтиняха с 55 цента до 42,75 долара за барел, но отбелязаха седмичен ръст от 7,4%. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 0,3% до 41,11 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 0,6% до 1962,10 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
2
 
6
nobel до: дядя Вова
преди 1 месец
1
 
3
 
5
дядя Вова до: nobel
преди 1 месец
Единият факт не отменя другия :)
1
 
2
 
4
nobel до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Имаш ли нещо против ако те коригирам малко. Принципно акции през последните месеци купуваше главно Федералния резерв. Или предоставяше кредити за изкупуването им. Или предоставяше кредити за обратно изкупуване на акции. Всичко с едничката цел акциите да не пропадат много. Но те пропадат ВЪПРЕКИ това. Можеш да си представиш колко е лошо положението всъщност
0
 
3
 
3
преди 1 месец
Янките видяха дебелият край, и тия малкото, които имаха пари ги шитнаха в акции.
Сега и там ще ги ограбят, и ще стане:
Пролетарии от всички страни, съединявате се....
2
 
0
 
2
nobel до: nobel
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Разбира се, че поне засега спадовете са временни. След толкова продължителен спад пружината се натяга и се очаква да има известно връщане в близките дни, което ще бъде отчетено като възстановяване. Това е моята краткосрочна прогноза

Още от САЩ
Dow продължава негативното представяне от предходната сесия на старта на новата*