IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва седмицата с оптимизъм*

Инвеститорите се опитват да оставят най-лошата седмица от финансовата криза насам зад себе си

18:54 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват първата сесия от новата седмица на зелена територия в опит да се възстановят от разпродажбите през изминалите няколко дни. Миналата седмица се оказа най-лошата за Wall Street от края на финансовата криза преди повече от десетилетие, тъй като бързото разпространение на коронавируса заличи инвеститорския апетит към риск, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 157 пункта, или с 0,62%, до ниво от 25 550,70 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишение от 6 пункта, или 0,26%, до ниво от 2961,59 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,13%, или 10 пункта, до ниво от 8581,68 пункта.

Броят на заразените с коронавирус продължи да се увеличава през уикенда, включително в САЩ. Към неделя бяха потвърдени повече от 89 000 заразени по целия свят и над 3000 починали. Австралия, Тайланд и САЩ съобщиха за първите си смъртни случаи. Броят на заразените в Англия нарасна до 35, след като в неделя бяха потвърдени 12 нови случая.

От друга страна започнаха да се появяват първите официални данни за икономическото въздействие на коронавируса. Частно проучване за китайската промишлена активност показа много неблагоприятни данни. Индексът на мениджърите по поръчките PMI на Caixin за сектора на промишлеността отчете ниво от 40,3 пункта за февруари, което е най-ниското му ниво от 2004 г.

Това стана след като официалните данни, публикувани в събота, показаха, че фабричната активност в Китай е спаднала до рекордно ниското ниво от 35,7 в сравнение с отчетените през януари 50 пункта.

„Спадът показва степента, в която епидемията може да удари икономика“, казва Ед Хайман, председател на Evercore ISI. „Всичко това е доста несигурно и може да прекаляваме. Но също така не искаме да подценяваме ситуацията", добави той.

Притесненията от въздействието на коронавируса върху корпоративните печалби и световната икономика накараха инвеститорите да търсят по-безопасни алтернативи на акциите.

„Глобалните инвеститори са склонни да изпадат в паника, когато вирусът пристигне на прага им“, заявиха стратезите от MRB Partners. „Прогнозата е несигурна или по-скоро със сигурност е мечешка в близкото бъдеще, тъй като заразата се разпространява по целия свят. Но не можем да бъдем сигурни за продължителността и дълбочината на икономическия спад“, добавиха те.

От друга страна днес бяха оповестени данните за индекса на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в САЩ. По данни на Института за управление на доставките в САЩ промишленията PMI на страната отчита лек спад от 50,9 пункта през януари до 50,1 пункта през февруари. Въпреки това показателят успява да се задържи над ключовата линия от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,059% и 1,615%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,51 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,95% на ниво от 1,113 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава със 71 цента до 50,38 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 96 цента до ниво от 45,76 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,94% до ниво от 1596,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още