IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията с търсене на посока*

Доходността по 10-годишните облигации се понижава, но остава над прага от 1,1%

17:57 | 13.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на американската фондова борса започват сесията в сряда без значително движение, търсейки посока на фона на продължаващата пандемия, политическата несигурност и покачващата се доходност по американските облигации, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,06%, а широкият измерител S&P 500 – с 0,07%. От своя страна, технологичният бенчмарк Nasdaq Composite прибавя 0,2%.

Трейдърите асимилират последната порция данни от САЩ. Индексът на потребителските цени в САЩ се покачи с 0,4% през декември, което е в синхрон с очакванията на Dow Jones.

Стойността на акциите се повиши през първата седмица на 2021 г., но оттогава насам по-скоро се застопори. Пазарът приключи търговията с малка промяна в посока нагоре във вторник. Междувременно доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна 1,18% - най-високото си ниво от март насам. В сряда тя се понижава до 1,11%, като от началото на годината прибави над 20 базисни пункта. Доходността по 30-годишните облигации също намалява до 1,85%.

Като се има предвид увеличението, от Credit Suisse препоръчаха инвеститорите да се насочат към проциклични сектори, като финансите и енергетиката.

Една от причините за стабилното движение нагоре са очакванията за нови фискални стимули, след като демократите успяха да се преборят за мнозинство и в двете камари на американския Конгрес. Очаква се избраният за президент Джо Байдън да публикува подробности за своя икономически план по-късно в четвъртък.

За седмицата водещите индекси са в червената зона. Nasdaq Composite отбелязва свиване от около 1%. Лъч светлина носят компаниите с малка пазарна капитализация – индексът Russell 2000 се покачва с над 1% от понеделник насам.

Междувременно хаосът във Вашингтон продължава. Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че няма да предприема действия по отстраняването на държавния глава Доналд Тръмп. В Камарата на представителите пък започнаха дебати по процедура за втори импийчмънт на Тръмп. Очаква се гласуването на обвинителния акт да се състои около 15 ч. местно време (22 ч. българско време).

Броят на болните от коронавирус също продължава да нараства в САЩ и по света. В САЩ всеки ден се отчитат поне 248 650 нови случая и 3223 смъртни случая всеки ден на база на седемдневни средни стойности, изчислени от CNBC по данни от университета „Джонс Хопкинс“.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,6% до 56,24 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI – с 0,3% до 53,03 долара за барел.

Златото обаче поскъпва с 0,8% до 1858,8 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още