Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

ЕС прави пълна проверка на придобиването на Kustomer от Facebook

Опасенията на Европейската комисия са, че с тази сделка социалната мрежа се опитва да елиминира потенциално силен конкурент

ЕС прави пълна проверка на придобиването на Kustomer от Facebook

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Придобиването на стартъпа Kustomer от Facebook може да засегне конкуренцията и да засили пазарната мощ на социалната мрежа в областта на онлайн рекламата, предупредиха антимонополните регулатори в Европейския съюз (ЕС), след като започнаха пълно разследване на сделката, предава Ройтерс.

Действията на Европейската комисия бяха предприети предвид регулаторните опасения от двете страни на Атлантическия океан, че поредицата от придобивания на стартъпи от големи компании, които обикновено не са свързани с контрол на конкуренцията поради ниската стойност на сделките, могат да се окажат т.нар. „придобивания убийци“, целящи ликвидацията на зараждащи се конкуренти.

Facebook, най-голямата социална мрежа в света, обяви придобиването на Kustomer през ноември миналата година. Сделката целеше разширяване на чат приложението WhatsApp.

Още по темата

Европейската комисия заяви, че споразумението може да доведе до блокиране на достъпа на конкурентите на Facebook до нейните звена WhatsApp, Messenger или Instagram, които са от съществено значение за софтуера за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM).

Kustomers продава CRM софтуер на компании, така че да могат да комуникират с потребителите по телефон, имейл, чрез тесктови съобщения, WhatsApp, Instagram и други канали.

Европейският регулатор цитира опасения за възможността на Facebook по-добре да персонализира и таргетира услугите за онлайн дисплейна реклама, като използва клиентските данни на Kustomer, което ѝ дава предимство пред конкурентите.

„Важно е да се разгледат отблизо потенциалните проблемни придобивания от компании, които вече са доминиращи на определени пазари“, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Facebook заяви, че ще продължи да съдейства напълно на прегледа от страна на ЕК.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Главният технологичен директор на Facebook напуска