Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook и Twitter с нова победа срещу обвиненията, че заглушават консервативни гласове

Апелативният съд във Вашингтон потвърди отхвърлянето на жалба от неправителствената организация Freedom Watch и крайнодясната активистка Лора Лумър

Facebook и Twitter с нова победа срещу обвиненията, че заглушават консервативни гласове

Снимка: Bloomberg L.P.

Федерален апелативен съд отхвърли твърденията, че водещи социални медии, включително Google, Facebook Inc. и Twitter Inc., са провеждали заговор за прикриване на консервативни възгледи на своите платформи.

Апелативният съд във Вашингтон потвърди отхвърлянето на жалба от неправителствената организация Freedom Watch и крайнодясната активистка Лора Лумър, които обвиниха компаниите в нарушаване на антитръстовото законодателство и Първата поправка на американската конституция (която забранява лишаването от свобода на словото – бел. ред.).

Още по темата

Според съда организацията не е предоставила достатъчно доказателства за нарушаване на антитръстовите закони, а компаниите не са държавни структури, за да нарушават правото на свобода на словото по Първата поправка. Това е заключението на тричленен съдебен състав, съобщава Bloomberg.

Адвокатът на Freedom Watch и Лумър Лари Клейман заяви в интервю след решението, че ще направи петиция за преразглеждане на делото в разширен съдийски състав и ако е необходимо ще отнесе въпроса до Върховния съд. Според него позицията на Апелативния съд е в отговор на заплахата на президента Доналд Тръмп да „затвори“ социални мрежи заради опитите им – по думите му, да заглушат консервативни гласове.

Двама от съдиите в тричленния състав са били назначени от президенти републиканци, а третият – от президент демократ. Съдията в Областния съд Тревър Макфадън, който отхвърли делото, е назначен на поста от самия Тръмп.

Делото е едно от няколко подобни, заведени от консерватори, които свързват ограниченията, наложени им от социалните мрежи, с доминантната позиция на пазара на техните компании майки.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook и Snap са водили преговори за придобиване на конкурент на TikTok