IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсис Хаугън: Русия използва Facebook групи, за да сее разделение в Украйна

Разобличителката на Facebook коментира, че и други държави се възползват от уязвимостите в социалната мрежа

16:58 | 25.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Facebook трябва да спре да организира потребителите на големи „единомислещи“ групи, защото Русия използва тази политика в своя полза, за да подклажда разделението в Украйна и да отслабва демокрациите по целия свят, каза днес пред ирландските власти разобличителката на Facebook Франсис Хаугън, пише Politico.

Хаугън твърди, че когато е била част от разузнавателното звено на Facebook, е виждала как руски акаунти, използващи фалшиви профили, се включват в групи в социалната мрежа, в които членуват милиони потребители, и ги заливат с пропаганда.

Но също така коментира, че заради културата на секретност на Facebook, никой освен вътрешните лица няма възможност да идентифицира подобни „операции за влияние“, извършвани от Русия, както и от Китай и Иран.

„Има голям, голям, голям проблем с националната сигурност във Facebook заради липсата на прозрачност“, посочва Хаугън.

По думите ѝ основният ресурс за разкриване на подобни разпалващи разделения слабости във Facebook остава Twitter. Тя похвали готовността на Twitter да направи данните за туитовете публични за независим анализ.

„Бях шокирана, когато разбрах, че много операции за влияние във Facebook, засечени чрез Twitter, защото Twitter прави достъпни данни, които Facebook отказва да разкрие“, коментира Хаугън, която напусна Facebook през май 2021 г.

„Хората ще анализират тези туитове и ще открият мрежи. Ще намерят набор от акаунти, които действат координиранo, за да разпространяват послания, които дестабилизират места като Украйна“, посочва тя. „Хората ще вземат тези мрежи, тези IP адреси, ще ги дадат на Facebook и ще кажат: „Хей, тези акаунти имат същите имена във Facebook. Тези IP адреси работят на едни и същи места“. Фактът, че трябва да разчитаме на добрите действия на Twitter, за да ни държат в безопасност във Facebook, е неприемлив.

Хаугън приветства предложения Закон за цифровите услуги на ЕС за фокуса му върху това да прави практиките по-видими във Facebook, а не да позволява на фирмата да запази властта да решава какво съдържание трябва да бъде премахнато от платформата ѝ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още