IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските власти се обръщат за помощ и към хакери

Ще бъдат сформирани две хакерски групи – отбранителна и нападателна, твърдят източници на Ройтерс

08:54 | 25.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@mbaumi?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Mika Baumeister</a>,&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/hackers?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Mika BaumeisterUnsplash

Правителството на Украйна се обръща към хакерския ъндърграунд на страната с молба за доброволци, които да помагат за защитата на важната инфраструктура и да провеждат мисии за кибершпионаж срещу руските войски, твърди Ройтерс, позовавайки се на двама души, участващи в проекта.

В четвъртък сутринта, когато руските войски атакуваха градове в Украйна, в хакерските форуми започнаха да се появяват молби за доброволци, докато много жители на страната бягаха от столицата Киев.

„Украинска киберобщност! Време е да се включите в киберзащитата на нашата страна", се казва в публикацията, в която хакери и експерти по киберсигурност се приканват да подадат заявление чрез Google docs, като посочат своите специални познания, например за разработване на зловреден софтуер, и професионални препоръки.

Егор Аушев, съосновател на компания за киберсигурност в Киев, заяви пред Ройтерс, че е написал поста по молба на високопоставен служител на Министерството на отбраната, който се свързал с него в четвъртък. Фирмата на Аушев Cyber Unit Technologies е известна с това, че работи с правителството на Украйна по защитата на важната инфраструктура.

Друг източник, пряко ангажиран с усилията, е потвърдил, че искането е дошло от Министерството на отбраната в четвъртък сутринта.

Представители на Министерството на отбраната на Украйна не са отговорили на молбата за коментар. Аташето по отбраната в посолството на Украйна във Вашингтон пояснява, че „не може да потвърди или отрече информация от каналите на Telegram", визирайки платформата за мобилни съобщения, и отказва допълнителен коментар.

Аушев пояснява, че доброволците ще бъдат разделени на отбранителни и нападателни киберотряди. Отбранителното звено ще бъде използвано за защита на инфраструктура, като електроцентрали и водни системи. При кибератаката от 2015 г., която се приписва на руските държавни хакери, 225 хил. украинци загубиха достъп до електричество.

Нападателното доброволно подразделение, което Аушев ще организира, ще помага на украинската армия да провежда операции за цифров шпионаж срещу нахлуващите руски сили.

„Имаме армия вътре в нашата страна", каза Аушев. „Трябва да знаем какво правят те."

Според изследователи от фирмата за киберсигурност ESET в сряда е установено, че в Украйна циркулира новооткрита част от разрушителен софтуер, която е поразила стотици компютри. Подозренията паднаха върху Русия, която многократно е обвинявана в хакерски атаки срещу Украйна и други държави. Сред жертвите са правителствени агенции и финансова институция, съобщи по-рано Ройтерс.

Русия отхвърли обвиненията.

Усилията на властите в Киев за изграждане на кибернетични военни сили са закъснели, признава сега Аушев.

Украински служител по сигурността заяви по-рано този месец, че страната не разполага със специализирани военни киберсили, съобщи Washington Post. „Нашата задача е да ги създадем през тази година", каза той пред медията.

Потърсен късно вечерта в четвъртък в Украйна, Аушев заяви, че вече е получил стотици кандидатури и ще започне проверка, за да се увери, че никой от тях не е руски агент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Друг път ограничен, тук плащат на маса народ "жълти стотинки" да пишат коментари с години. CNN, Първий канал, FOX, Русия1 и подобни *** ги има все още, а те не правят нищо друго, освен пропаганда за тоя, който ги държи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Setver
преди 2 години
Пропагандата е много ефективен способ да накараш цели народи да следват твоите интереси, но за съжаление този способ е ограничен във времето. С времето хората започват да разбират че ги пързалят. Същото е и в Украйна. Дълги години управлява една марионетка - Зеленски, който изпълнява това което му кажат от САЩ и ЕС, а какво иска народа не го интересуваше. Той си живееше охолно живота, сигурно и доста средства е скътал отстрани, а народа мизерстваше. А сега иска да мобилизира същия този народ да се бие за него, т.е. за чуждите интереси които той провежда ... Сериозно?Или ппросто няма друг път за него, след като беше изоставен от САЩ и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
qwer
преди 2 години
Явно няма много желаещи да се включат в армията на Зеленски физически, че поне хакери търсят да намерят :). Май Запада дето щеше да помага на режима на Зеленски офейка и сега Зеленски сам трябва да се оправя. А народа не иска да се бие за марионетката, защото вече доста години опъва докато марионетката си живееше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още